Parfemisane tajne

Reč parfem potiče od latinskih reči: „per“ što znači kroz i „fumus“ što znači dim

Prvi oblik parfema bio je mirisni štapić, otkriven u Mesopotamiji pre 4000 godina. Uglavnom su se tada palile mirisne biljke, drvo i smole. U Grčkoj i Rimu ruža je bila omiljena biljka, pa je upravo ružina vodica najstariji poznati miris dobijen procesom destilacije. Osnovu širokom spektru parfema činila su bazna ulja (maslinovo i bademovo) koja su se oplemenjivala eteričnim uljima ljiljana, ruže, anisa i korena perunike.

Parfemi predstavljaju mešavinu nekoliko stotina različitih mirisnih nota. Jedinstvena mešavina tih mirisnih nota daje svakom parfemu njegovu osobenost. Mirisne note se najčešće dele na visoke, srednje i niske. Visoke note najbrže ispare i nestanu već posle 5-10 minuta. One najčešće sadrže mirise citrusa (limuna i pomorandže), mirise mente, voćne mirise ili mirise laganih začina. Srednje note osetićete nakom petnaestak minuta i najčešće traju oko jedan sat. One najčešće sadrže mirise srednjih začina (cimet), lagane mirise šume, mahovine ili teže citrusne-voćne mirise. Niske note su ujedno i bazične mirisne note koje traju po više časova. Ove mirisne note predstavljaju srž svakog parfema i sadrže teže, dugotrajnije mirise, kao što su miris drveta, šume, kože, teških začina (biber) i miris duvana.

Sledeća karakteristika svakog parfema je koliko dugo se oseća na vašoj koži. Trajnost mirisa zavisi i od kiselosti vaše kože, ali za njegovu trajnost najbitniji su količina i kvalitet eteričnih ulja upotrebljenih pri stvaranju parfema. Prema procentu eteričnih ulja koje sadrže u sebi, parfeme delimo na: parfem od 15-30%; toaletni miris od 8-15%; toaletna voda od 4-8%; kolonjska voda od 2-5% i sprej od 1-3%. Trajnost mirisa uglavnom zavisi od vrste kože na koju se nanosi. Nečija koža uništava sve što se nanese na nju, dok će na nečijoj koži i najblaže koncentracije parfema da traju ceo dan. Oni koji imaju suvu kožu češće moraju da nanose miris, zato što njihova koža nema dovoljno vlage koja poseduje trajnost mirisa. Dok, ako imate masnu kožu, vaš parfem će da traje mnogo duže.

Ono što morate da znate pri kupovini parfema: nikada ne birajte parfem u ranim jutarnjim satima kada vam je osećaj mirisa slab; uvek sami odaberite svoj miris; nikad ne testirajte više od tri mirisa uzastopno, a idealan način testiranja parfema je kada nanesete nekoliko kapi na svoju kožu.

Vremenom, mirisi postaju luksuzni proizvodi sa prestižnim imenom i u prelepim bočicama. Sada je upravo ambalaža jedan od značajnih faktora prodaje proizvoda. Pored novih boja, originalnih modnih tendencija i svežih ideja, jesen donosi i mirisna iznenađenja. Udahnite ih, osvežite se i zamirišite.

Ono što predlažu vodeći svetski brendovi za jesen/zimu 06/07:

 - za devojke: Versace – Bright Crystal, Bvlgari – Voile de Jasmin, YSL – Cinema, Dolce & Gabbana – The one,Valentino – V Ete, Avon – Crystal Aura, Nina Ricci - Nina, Lacoste – Inspiration, Gucci – Solo, Escada – Into the blue, Biagiotti – Due, Jenifer Lopez – Live Lux.
- za muškarce
: Roberto Cavalli – Black, Bvlgari – Pour Home, Ferre – men, Paco Rabanne – Ultraviolet man, Lacoste – Cool Play, Versace – Eau Fraiche, Armani – Mania, Boss- Edition…

Da je pitanje izbora parfema sasvim ozbiljno, govori i to što je u Francuskoj otvorena škola za dizajnere parfema u kojoj svaki polaznik mora da nauči da prepozna 500 mirisa da bi postao pravi stručnjak, dok posle devet meseci mora da nauči da nanjuši čak 3500 mirisa. Pa ko voli nek proba!

Jelena Antonijević

Pogledajte još