Bugarin krijumčario ptice u kolima

Carinici su 13. decembra ove godine na graničnom prelazu Mokranje, sprečili krijumčarenje dva fazana, dva pauna i dve patke, a ptice su krijumčarene u automobilu marke ‘’reno ekspres’’ bugarskih registarskih oznaka kojim je upravljao 42- godišnji bugarski državljanin.

To vozilo se u večernjim časovima našlo na izlaznoj strani graničnog prelaza i zahvaljujući detaljnom pregledu, carinici su uspeli da pronađu još uvek žive ptice.

Naime, vozač nije prijavio da ih prevozi već ih je stavio u vreće oblepljene selotejp trakom i ugurao u fabričke šupljine iza sedišta vozača i suvozača.

Šupljine u kojima su se ptice nalazile namerno su bile zaklonjene kartonom.
Nakon otkrivanja je konstatovano da se radi o dve jedinke kraljevskog fazana, dva pauna i dve mandarinske patke za koje je ovaj bugarski državljanin tvrdio da ih je dobio od prijatelja iz Srbije, jer je i sam ljubitelj ukrasnih ptica, a nije mogao da ih nabavi u Bugarskoj.

Ptice su privremeno zadržane do okončanja postupka i zbrinute su u gradskoj fazaneriji u Negotinu.

Putnicima je dozvoljeno da sa sobom vode do pet kućnih ljubimaca koji nisu namenjeni za prodaju ili drugi vid prenosa trećim licima.

Međutim, putovanje kućnih ljubimaca moguće je jedino ako ih prati uverenje (sertifikat) kojim se potvrđuje da su zdravi, redovno vakcinisani, čipovani, podseća se u saopštenju.

To uverenje se izdaje u Ministarstvu poljoprivrede (Uprava za veterinu) na osnovu uredne dokumentacije dobijene od veterinara, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Blic

Pogledajte još