fbpx

Devenport: Srbija ulazi u novu fazu odnosa sa EU

Foto: Miloš Miškov / Beta

"Mi smo pozdravili rad Narodne skupštine Srbije na pripremi rezolucije o pregovorima i pristupanju Srbije EU i ohrabrili nadležne državne isntitucije da uspostave dijalog na svim nivoima vlasti”", rekao je on na tematskoj sednici Skupštine Vojvodine o procesu priključivanja Srbije EU.

Devenport je napomenuo da su konkretna rešenja za obezbedjivanje tog procesa “isključivo u nadležnosti relevantnih institucija Republike Srbije” ali je istovremeno pozvao institucije pokrajine Vojvodine da daju svoj doprinos u sprovodjenju regionalne politike EU.

On je podsetio da će 17. decembra u Briselu zemlje članice EU razmatrati donošenje odluke u vezi sa datumom održavanja prve medjuvladine konferencije, koja će formalno značiti početak pregovora o pristupanju, izmedju Srbije i EU s jedne, kao i u vezi sa usvajanjem pregovaračkog okvira, s druge strane.

"Stav zemalja članica je jasan, u smislu da je puna primena sporazuma postignutog izmedju Beograda i Prištine ključna za donošenje pozitivne odluke”"
, rekao je Devenport.

On je pozdravio “pozitivan razvoj dogadjaja, kada je reč o procesu priključivanja naše zemlje EU, ističući da su u mnogim ključnim oblastima date pozitivne ocene u Godišnjem izveštaju o napretku Srbije.

Devenport je istakao da su "posebni izazovi", koje bi Srbija trebalo da rešava u narednoj godini, jačanje nezavisnosti ključnih institucija, naročito u pravosudju, odnosno borbi protiv korupcije i kriminala.

On je dodao da je jako važno ostvarivanje "jasnih rezultata" u vezi sa efikasnošću istraga, procesuiranjem i donošenjem presuda u procesima protiv počinilaca krivičnih dela korupcije i organizovanog kriminala.

Kao veoma važna pitanja šef Delegacije EU izdvojio je i primenu medijske strategije u Srbiji, usvajanje i primena akcionog plana za borbu protiv diskriminacije kao i konzistentnu primenu, na teritoriji cele Srbije, pravnog okvira zaštite manjina u obrazovanju, upotrebi jezika i drugim oblastima.

Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.