Euleks: U Rudnici zakopani ostaci bar četiri osobe

Foto: Eulex


"Lokacija je obezbedjena i sada moramo da čekamo nalog za ekshumaciju od suda, pre nego što nastavimo sa ovom lokacijom"
“, rekao je Robinson, naglasivši da u ovoj fazi jednostavno nije moguće reći koliko je pojedinaca zakopano u Rudnici.

"Svestan sam spekulacija koje kruže u vezi sa brojem, ali čvrsto apelujem na opreznost i uzdržanost oko tog pitanja"
“, rekao je Robinson.

"Broj bi mogao da bude veliki, ali bi mogao da bude i manji od broja kog većina očekuje, međutim, ukupan broj žžrtava možže se utvrditi tek nakon što se završi celokupan forenzički rad“"
, dodao je on.

Prema Robinsonu, naporan rad je samo početak i moraju se izvršiti detaljne pripreme, uključujući pripreme za rušenje celog objekta na datoj lokaciji. Probna iskopavanja će se izvršiti oko područja pod objektom i ššire.

Da ne bi u ovoj fazi isključio postojanje druge grobnice, ekipa će nastaviti sa iskopavanjima i u celosti će ispitati područje, kazao je on.

Iz Euleksa je danas saopšteno da će njihovo odeljenje sudske medicine redovno obaveštavati porodice o napretku. Udruženja porodica na Kosovu uskoro će dobiti poziv na informativni razgovor tokom kog će biti predstavljeni detalji ove terenske operacije, dodaje se u saopšenju Euleksa.

Takođe se navodi da je otkrivanje masovne grobnice u Rudnici, kod Raške, rezultat brojnih meseci intenzivnog rada na pripremi, koji je obuhvatio obimnu analizu, ispitivanje lokacije i brojne koordinacione sastanke sa srpskim i kosovskim organima vlasti.

Delotvorna saradnja izmedu srpskog Tužilaštva za ratne zločine, Euleksovog Odeljenja za sudsku medicinu i Euleksove Jedinice za istragu ratnih zločina obezbedila je propisno vršenje procene.

U toku procene lokacije prošlih sedmica, iskopana je rupa prečnika 16 metara i dubine 5,2 metara, pre nego što je grobnica pronadjena. Ovo zakonski nalaže da se odgovornost za slučaj prenese sa tužioca na istražnog sudiju, navodi se u saopštenju.

Pogledajte još