Godine ne označavaju starost, one su samo broj

Istraživanje objavljeno u magazinu "Population and Development Review" ukazuje da starost ne označavaju samo godine života.

'Vašu stvarnu starost ne predstavljaju isključivo godine koje ste proživeli. Starost takođe sadrži karakteristike kao što su zdravlje, pokretljivost i kognitivne funkcije"
, kaže Sergej Šerbov.

Demografi se tradicionalno oslanjaju na hronološku starost u istraživanju, ali Sergej Šerbov i koautor istraživanja Varen Sanderson kažu da korišćenje bioloških karakteristika u definisanju starosti može da pomogne u boljem razumevanju procesa starenja, piše Huffington Post.

Danska studija iz 2009. godine otkrila je da blizanci mladolikog izgleda imaju tendenciju nadživjeti svog brata ili sestru koji izgledaju starije, pokazujući da je sama percepcija starosti važnija od samog datuma i godine rođenja. A s obzirom na to da je današnje stanovništvo starije no ikada, vrlo je važno razumjeti proces starenja.

Prosečna dužina života u SAD-u je 78,7 godina, dok je pre nešto više od 50 godina prosečna starost za muškarce iznosila 60, a za žene 70 godina.

"Donedavno smo ljude sa 65 godina percipirali starima. Danas je neko sa 65 godina verovatno bliži onima od 55 ili čak 45 godina, u odnosu na važne aspekte života"
, kaže Šerbov.

Izvor: Tportal
Foto: Morguefile

Pogledajte još