Eštonova:Srbija ispunila sve uslove

Foto: AP

"Kao što sam već učinila prošlog juna i kao što ovaj izveštaj pokazuje, danas vas pozivam da priznate da su ispunjene sve bitne tačke aprilskog (Briselskog) sporazuma", piše u govoru koji je Eštonova pripremila za sutrašnji sastanak Saveta za opšte poslove u Briselu a u koji je Tanjug imao uvid.

"Ako se slažete s ovom konstatacijom, nadam se da ćete se složiti da prvom međuvladinom konferencijom zvanično otvorite pregovore sa Srbijom najkasnije u januaru 2014"
, poručuje Eštonova.

U pet stranica dugačkom dokumentu u kome se opisuje napredak u primeni Prvog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine Eštonova do detalja opisuje sve što je do sada postignuto u nizu oblasti, počevši od održavanja lokalnih izbora do policije i funkcionisanja integrisanih prelaza na administrativnoj liniji (IBM).

Ketrin Ešton je danas u Briselu ministrima inostranih poslova EU rekla da treba početi pregovore o članstvu sa Srbijom i navela da se "radi na završnim pojedinostima" i za rešenje za pravosuđe na severu Kosova.

Ketrin Ešton je to izjavila pošto su šefovi diplomatije EU "politički" razmenili mišljenje uoči sutrašnjeg zasedanja na kojem treba da donesu odluku o usvajanju "pregovaračkog okvira" i pokretanju pregovora o članstvu sa Srbijom.

Visoka predstavnica EU je istakla da je "veoma impresivan spisak dostignuća otkako je postignut aprilski sporazum" Beograda i Prištine.

I, kako je podvukla, "na nekim poljima smo brže napredovali nego što smo očekivali. I upravo sad radimo na završnim pojedinostima pravosudnog sistema" na severu Kosova .

Ketrin Ešton je time odgovorila na pitanje novinara šta je tačno preporučila u izveštaju o Srbiji i napretku u dijalogu Beograd-Priština koji je danas uputila vladama članica EU, i da li je ocenila da treba početi pregovore sa Srbijom iako još nije do kraja postignut dogovor o pravosuđu na severu Kosova.

"I sutra ćemo pričati o tome na Savetu za opšte poslove"
, istakla je Ketrin Ešton.
"Ja sam", dodala je ona, "ministrima prenela koliko upečatljiv utisak su na mene ostavili napredak i predanost dvojice premijera (Srbije i Kosova) i njihovih timova".

"Ja sam ministrima rekla da se nadam da će odluka biti donesena i moja preporuka je da treba uradimo onako kako smo rekli, a to je da organizujemo međuvladinu konferenciju i krenemo napred sa Srbijom, a pružimo podršku sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s Kosovom", stavila je do znanja visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

Beta je ranije javlila da su zvaničnici EU u Briselu istakli da će večeras o Srbiji najpre biti vođena rasprava u ravni ambasadora stalnih predstavnika zemalja EU, a potom će "politički" i šefovi diplomatija Unije razmotriti predlog "pregovaračkog okvira" i utvrđivanje datuma za početak pregovora sa Srbijom.

Prema diplomatskim izvorima nekih članica EU, Ketrin Ešton je posebno ukazala na niz dogovora u dijalogu Beograd-Priština od kojih su mnogi uspešno sprovedeni poput integrisanog upravljanja prelazima, policije, carinske službe.

A naročito je istaknuto održavanje lokalnih izbora što je, navodi se u izveštaju, od bitne važnosti za formiranje zajednice srpskih opština i uključivanje takođe severa Kosova sa srpskom većinom u jedinstveni sistem institucija Prištine.

Kada je reč o pravosuđu, u vezi sa kojim predsednik vlade Srbije prošlog petka nije uspeo da se dogovori s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, Eštonova kaže da "ima još posla oko suda u području Mitrovice i ustanoviti tačan broj pravosudnih kadrova u tom sudu".

"Na Kosovu će postojati jedan vrhovni i apelacioni sud, a u Mitrovici jedan osnovni sud i osnovni tužilac, čime će pravosudni kadrovi kosovskih Srba prvi put biti integrisani u kosovsko pravosuđe za sva vremena", piše u dokumentu.

"Iz gore navedenog je jasno da je Srbija ispunila sve ključne obaveze, pogotovo time što je prihvatila jedan osnovni sud i jednog osnovnog tužioca za područje Mitrovice", kaže visoka predstavnica.

Zvaničnici EU zamoljeni da objasne da li se u izveštaju navodi koje će opštine kosovskih Srba obuhvatiti taj "jedan osnovni sud u Mitrovici" i da li je reč o četiri opštine na severu Kosova, sagovornici u Briselu su rekli da to nije precizirano.

U izveštaju koji će visoka predstavnica Ešton sutra popodne obrazložiti šefovima diplomatija EU, jer oni tada treba da usvoje "pregovarački okvir" i utvrde i datum početka pregovora s Beogradom, navodi se da nije sve dovršeno, ali jeste u toku i traži vremena.

"Da li sve ovo znači da je posao gotov, a slučaj zatvoren? Naravno da ne"
, poručiće sutra Eštonova ministrima, uz konstataciju da se normalizacija ne dešava preko noći i da je potrebno vreme da se ceo aprilski sporazum "svari".

Nastaviću da sa obema stranama radim na daljem razvoju ovog procesa, kaže se na kraju pripremljenog govora.

Šefovi diplomatija zemalja članica EU preciziraće sutra datum prve međuvladine konferencije EU-Srbija i usvojiti okvir za pregovore o pridruživanju.

Veoma važno za sutrašnji očekivani stav Saveta ministara EU o Srbiji će biti obrazloženje koje će dati Ketrin Ešton, imajući u vidu da Nemačka i Velika Britanija traže jasniji dogovor o pravosudju da bi prihvatile da daju "zeleno svetlo" za pregovore sa Srbijom.

Prema izvorima EU, članice evropske dvadesetosmorice još nisu sasvim usaglasile mišljenja o pregovaračkom okviru za Srbiju i razlike su se odnosile na to da li pitanje normalizacije odnosa s Prištinom treba da bude obuhvaćeno samo jednim ili mora biti uključeno u sva poglavlja pregovora o članstvu s Beogradom.

Stav je Evropske komisije da sredjivanje odnosa Beograda i Prištine treba da bude obuhvaćeno jednim poglavljem - 35, ali i da se o tome pregovara u slučajevima kad to neka tema i oblast nameću same po sebi, ali ne automatski kroz sva poglavlja.

Savet ministara EU će stav o Srbiji, koji usvoji u utorak, proslediti vodjama Evropske unije, koji zasedaju u četvrtak i petak, a koji treba da daju saglasnost za datum pregovora i, na čemu je posebno insistirala Nemačka na samitu EU u junu, sadržinu pregovaračkog okvira.


B92

Pogledajte još