Šimuniću 10 utakmica suspenzije i 30.000 franaka kazne

FIFA je saopštila da će Šimunić morati da plati i 30.000 švajcarskih franaka kazne.

Šimunić je posle pobede nad Islandom 19. novembra i plasmana Hrvatske na Svetsko prvenstvo u Brazilu uzeo mikrofon i vikao "zadom!", a publika je odgovarala "spremni!".

Disciplinska komisija je navela da su taj pozdrav koristili pripadnici fašističkog pokreta Ustaše.

"Komisija se složila da je taj pozdrav diskriminatorski i da vređa dostojanstvo raznih ljudi na osnovu, između ostalih, rase, religije ili porekla, što je jasno kršenje člana 58. Disciplinskog pravilnika FIFA', navodi se u saopštenju.

Disciplinsko saslušanje počelo je 22. novembra, a odluka je objavljena danas. Šimunić će prve mečeve suspenzije početi da služi na Svetskom prvenstvu u Brazilu.

Ako Šimunić ne odsluži kaznu u Brazilu, ona će se preneti na naknadne službene mečeve. Osim što neće moći da igra, ovaj defanzivac neće smeti da uđe ni na jedan stadion dok mu traje suspenzija.

"FIFA je posvećena borbi protiv svake vrste diskriminacije u fudbalu i vredno radi sa svim svojim članicama širom sveta na obrazovanju i širenju poruke mira i poštovanja...Rezolucija o borbi protiv rasizma i diskriminacije...zagovara upotrebu strožijih kazni da bi se poslala snažnija poruka da diskriminaciji nema mesta u fudbalu", navodi se u saopštenju.

Beta

Pogledajte još