HIV pozitivne osobe diskriminisane u Srbiji

Foto: Beta/AP

"Hoću da verujem da će ova zemlja obezbediti sledeće godine i sledeću generaciju lekova za obolele od HIV/AIDS", rekao je Kovačić u razgovoru sa novinarima i studentima novinarstva.

On je ocenio da velika količina predrasuda i dalje počiva na starom ubeđenju da su virus HIV-a i sida "rezervisani" samo za pripadnike marginalizovanih grupa, poput homoseksualaca, heroinskih zavisnika i prostitutki. Kovačić je rekao da je to duboka predrasuda, imajući u vidu činjenicu da je najveća stopa porasta zaraženih u Evropi upravo kod heteroseksualaca.

On je naveo da je stopa predrasuda veoma visoka kod medicinskih radnika u Srbiji, među kojima čak 60 odsto ne zna kako treba postupati sa osobama zaraženim HIV-om, odnosno ne znaju da su procedure potpuno jednake kao i za sve ostale bolesti. Kovačić je večeras govorio u okviru projekta "Živa biblioteka", u kojem govornik zapravo predstavlja "živu knjigu", a publika može da mu postavlja pitanja koja želi.

Boris Kovačić je ispričao da je otkrio da je HIV pozitivan 2001. godine, nakon čega je bio diskriminisan i stigmatizovan na radnom mestu u subotičkoj bolnici, gde je radio kao instrumentar u operacionoj sali.

"Imao sam potrebu da kažem mojim nadređenima da sam inficiran. Sledećeg dana sam izmešten sa tog radnog mesta. Posle su me primili nazad ali ne u operacionu salu. Ali, 2004. kap je prelila čašu. Trebalo je da me prebace u arhivu subotičke bolnice. Medicinska sestra koja je tamo radila je rekla da će momentalno dati otkaz. To me je bolelo, sveli su me na 'Borisa koji ima sidu'", ispričao je Kovačić.

Naveo je da se nakon toga penzionisao sa 37 godina starosti, iako su mu nalazi bili kao kod zdravog čoveka.

"Ali, valjda je i sistem smatrao da je bolje da me izoluje kod kuće", kazao je Kovačić. Dodao je da je imao podršku partnera i da je ta osoba, iako nije bila HIV pozitivna, do danas s njim ostala u vezi i nije se inficirala, jer stupaju samo u zaštićeni seksualni kontakt. Kovačić je ispričao i da je imao podršku porodice i najvernijh prijatelja.

"Izgubio sam dosta prijatelja, ali su mi ostali oni koji mi dolaze kući, nemaju strah od mene. Pokušavam da živim normalno. Ali nisu svi te sreće da žive kao ja. Ja sam se izborio da me društvo prihvati takvog kakav jesam", rekao je Kovačić. Istakao je da se šest godina nakon što je utvrdio da je HIV pozitivan konačno aktivirao i počeo se baviti zaštitom ljudskih prava osoba koje su inficirane HIV-om ili koje boluju od side.

Kovačić je ocenio da se mora promeniti i medijsko izveštavanje o HIV/AIDS-u, jer to nije samo zdravstveni već više socijalni problem.

"Živa biblioteka" je projekat koji je zamišljen da približi ljude iz svih marginalizovanih grupa, a večerašnje "čitanje" organizovalo je Udruženje Prevent u Medija centru Vojvodine.


B92

Pogledajte još