Fotografi traže da se Zakon o autorskim pravima ne menja

Zvezdan Mančić / Foto: Beta


"Zakon je napravljen da štiti prava autora. Planirane izmene degradiraju prava autora i to je jedan od najvećih apsurda u evropskoj i domaćoj praksi"
, rekao je Zvezdan Mančić iz Centra za razvoj fotografije.

On je na javnoj debati o promeni Zakona o autorskim i srodnim pravima rekao da je peticija, uz pravno obrazloženje zbog čega ne bi trebalo menjati zakon, poslata svim zainteresovanim stranama - različitim skupštinskim odborima, predlagaču zakona, Ministarstvu pravde.

"Iz prakse znamo da je postojeći zakon dobro štitio prava fotografa i medijiskih radnika generalno. To je zakon koji je na nivou zakona EU sa dobro definisanim odredbama koje jasno govore šta se u slučaju kršenja autorskog prava dešava"
, rekao je Mančić.

Učesnici debate su ocenili da iza donošenja za njih, kako ističu, nepovoljnog zakona, stoje vlasnici medija. Oni su naveli da se u čitavom svetu koristi zakon sličan onom koji Srbija trenutno ima, a da sada izmenama ''neko želi da taj zakon vrati u kameno doba''.

Na javnoj debati je rečeno i da inicijativa za izmenu zakona kojom će se, prema njihovom mišljenju, fotografija proglasiti za javno dobro, koincidira sa povećanjem broja tužbi fotografa za zaštitu autorski prava koji tuže mediji koji su arhivirali i nedozvoljeno koriste fotografije.

Učesnici debate, na kojoj nije bilo predstavnika predlagača zakona i resornog ministarstva, su ukazali i da u izradi izmena nisu učestvovali oni kojih se zakon najviše tiče, predstavnici medijskih i fotografskih udruženja.

Javnoj raspravi prisustvovali su predstavnici Udruženja sportskih novinara, Foto asocijacije Vojvodine, ULUPUDS-a, Foto saveza Srbije, Udruženja novinara Srbije, Centra za istraživacko novinarstvo, koji su podržali primedbe.

Osnovni problem član 1.

Kao osnovni problem oni su ponovo istakli član 1. Nacrta predloga koji predviđa široko postavljenu definiciju po kojoj se pod autorskim delom ne smatraju dnevne novosti i druge vesti koje imaju karakter medijskih informacija.

Kako je navedeno, opravdanje za takav predlog zakonodavac nalazi u Bernskoj konvenciji, međutim, taj član na koji se zakonodavac poziva ima drugačiju formulaciju i ona se ne primenjuje na dnevne novosti i razne vesti koje imaju karakter običnih izveštaja iz štampe.

Učesnici su istakli i da, ako je zakonodavac hteo da zakon prilagodi Bernskoj konvenciji, trebalo je da ga prepiše od reči do reči kao što su to uradili zakonodavci drugih zemalja.


Blic

Pogledajte još