Koštunica: Javna rasprava traje od 2000. godine

BEOGRAD, 17. oktobra 2006. (Beta) - Premijer Srbije Vojislav Koštunica izrazio je u utorak žaljenje zbog toga što nije bilo više vremena za javnu raspravu oko novog Ustava, ali i ponovio da se o najvišem pravnom aktu raspravljalo još od demokratskih promena u oktobru 2000. godine.

Na skupu u zgradi Rektorata Univerziteta u Beogradu, Koštunica je kazao da su okolnosti poput pregovora o statusu Kosova i Metohije i osamostaljenje Crne Gore uticali na to da se ubrza izrada novog Ustava Srbije.

Prema njegovim rečima, rasprava o novom najvišem pravnom aktu trajala je u stručnoj javnosti još od oktobra 2000. godine, odnosno od marta ove godine u republičkom parlamentu.

On je ocenio da novi Ustav ima "jake elemente" diskontinuiteta sa prethodnim i kao primer naveo da je Ustav iz 1990. godine usvojen u jednopartijskoj skupštini dok će novi morati da bude potvrđen podrškom više od polovine upisanih birača.

"Ovo je, takođe, i ustav kompromisa. To nije njegova mana već će omogućiti političku stabilnost i razvoj Srbije jer se najviši pravni akt neće vezivati za jednu osobu, partiju ili vladu", kazao je on.

Pogledajte još