Koliko ćete vas dvoje trajati?

Postoje parovi za koje jednostavno znate da će raskinuti pre ili kasnije. Ne deluju nimalo kompatibilno, svađaju se sve vreme i jednostavno se čini da nisu jedno za drugo. No, iako je svima oko njih jasno da oni neće potrajati, oni se svim silama trude da održe vezu, sve dok se jednog dana ne dogodi neminovan prekid. Ne bi li bilo odlično kada bismo na samom početku veze mogli znati gde ona vodi?

E pa izgleda da je to moguće! Ili barem tako tvrdi tim naučnika sa Univerziteta iz Floride. Oni su proveli istraživanje nad 100 sveže venčanih parova od kojih su tražili da ocene svoje novopečene partnere. Oni su ih svi naravno opisali kao savršene. Ipak, tu stvari postaju zanimljive. U sledećoj fazi istraživanja naučnici su ispitanicima pokazali fotografiju njihovih partnera istovremeno vičući razne reči. Ispitanici su brzo morali oceniti da li su reči koje čuju pozitivne ili negativne.

Četiri godine kasnije, analizirali su se ranije dati odgovori i sadašnje stanje. Pokazalo se da su nakon nekoliko godina braka srećniji oni parovi koji su tokom gledanja partnerove slike brže identifikovali pozitivne reči, odnosno kojima je duže trebalo da identifikuju one negativne. Izgleda da je osobama koje su u srećnoj vezi mnogo teže prebaciti misli na nešto negativno, posebno ako pritom gledaju u sliku osobe koju vole.

S obzirom na otkriveno, naučnici savetuju da je neophodno da osluškujete svoje instinkte budući da oni podsvesno otkrivaju ono čega možda još niste svesni. Često nas emocije ponesu toliko da smo sretni što uopšte imamo nekoga i pritom potpuno ignorišemo sve ono loše što nam se negde tiho mota po glavi. Potpuno je normalno da ponekad toliko želimo da nešto uspe da potpuno ignorišemo signale koji upućuju na to da naš partner nije prava osoba za nas. Ako vam vaši roditelji i prijatelji otvoreno priznaju kako im se čini da niste jedno za drugo ili nemate poverenja u vašeg partnera u tolikoj meri da stalno imate potrebu proveravati ga, dobro razmislite jeste li i vi u vezi koja je osuđena na propast!

Izvor: Index.hr
Foto: istockphoto.com

Pogledajte još