Savremeno srpsko praznično peSMSništvo

Znate ono (improvizujem):

„Božić, Božić, blagi dan

proslediovosvimaizsvogadresara, nemoj da si buzdovan!“

Ili:

„Neka tvoje jaje sva ostala skreše

mnogo, mnogo sreće i Hristos voskrese!

Sad prosledi ovo iz imenika svima

da ti jaje bude tvrdo poput lima!“

Ovi mali biseri elektronske lirike neretko su ukrašeni i raznim kreacijama savremenih peSMSnika i impreSMSionista: zvezdicama koje glume pahulje, kosim crtama koje, ako se adekvatno poređaju i protumače, predstavljaju jelku, irvase, Deda Mraza, Isusa, Mariju i ostala mitska bića.

E, ja bih za učestvovanje u tom bezumlju oduzimao mobilne telefone. Na stranu to što nisam religiozan, siguran sam da se ni Isusu ne bi svidelo to što pripadnici njegovog stada arče tolike pare na gluposti, umesto da iste upotrebe da pomognu bližnjima svojim.

Sedeo sam i uživao u prazničnoj atmosferi ne radeći ništa korisno, kad me je odjednom trgao zvuk telefona. Stigao mi je sms. Bio je to bivši kolega Boki, jedan od onih koji ne prekidaju lanac kada se radi o ovim i sličnim budalaštinama. Tek što se donekle finansijski oporavio od afričke e-mail prevare, dohvatio se mobilnog telefona i poslao je meni, kao i ostalima koji su imali nesreću da se u tom trenutku nađu u njegovom imeniku:

„Bog na nebu

bal na vodi

sad navali na meso

jer Hristos se rodi!“

Šta sam drugo mogao na to da mu kažem, nego:

„Vaistinu

ti normalan nisi

žali Bože mleka

na majčinoj sisi“

Minut kasnije, usledio je britak odgovor:

„Sram te bilo

sad ne bogohuli

na rođenje Isusovo

sarkazam utuli!“

Kako odoleti, a ne poslati:

„Da je im’o viziju

o ovoj zloupotrebi

Isus Hrist se nikada

ni rodio ne bi“

Na šta mi je Boki kao iz topa vratio:

„Stida nemaš ni malo

stoko nevernička

koja li je tebi

materina pi...“

U tom trenutku telefon mi se isključio, jer ga nisam dopunjavao danima. Šteta, jer baš sam imao super odgovor. Ali zadržao sam ga za sebe, pošto me je mrzelo da se šetam po stanu i tražim punjač. Ovo uzburkavanje religijskih osećanja jednog mobilnog vernika vredelo je svake pare i skoro da mi je bilo žao što se završilo tako brzo. Ali, šta je tu je. Srećom, ubrzo će i Uskrs. I sa njim divne lančane i jajčane poruke koje nam donosi.

Pogledajte još