Glamočić: Bez brige, Srbija neće dozvoliti gajenje GMO

"Mi moramo naše zakonodavstvo da uskladimo sa zakonima EU, što ne znači da ćemo dozvoliti gajenje GMO", rekao je on ističući da naši građani treba da znaju "da je 95 odsto mesa, mleka, jaja koje dolazi iz drugih svetskih zemalja hranjeno GMO sojinim proizvodima", prvenstveno sojinom sačmom i da ti proizvodi ne podležu deklarisanju.

Glamočić je izjavio da ti proizvodi "na našem tržištu trenutno imaju isti tretman kao naši proizvodi koji su hranjeni genetski nemodifikovanom sojinom sačmom" i najavio da će se to promeniti nacrtom zakona na čijoj pripremi se radi.

Naši proizvodi će moći da se deklarišu i potrošač će znati kad ode u market da on nije proizveden od sirovina koje su GMO, rekao je on i objasnio da će to morati da bude jasno naznačeno, da bi se napravila razlika u ceni. Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je najavio da će investicije u agrarnom budžetu za narednu godinu biti povećne za sedam odsto, a deo novca za subvencije biće usmeren u ulaganja.

"Verujem da će poljoprivrednici biti zadovoljni, pogotovu što ćemo ove godine isplatiti sve obaveze prema njima, pa će i budžet biti veći", rekao je Glamočić. On je istakao da subvencije za poljoprivrednike neće biti smanjene, osim što će deo od 6.000 dinara po hektaru, koji su poljoprivrednici do sada dobijali bez ulaganja, biti usmeren u investicije.

Na pitanje da prokomentariše izjave prvog potpredsednika Vlade da Srbija nema projekte u koje može da uloži novac iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Glamočić je rekao da je Aleksandar Vučić mislio "da nemamo dovoljno kvalitetnih projekata, pogotovo iz centralne Srbije" i dodao da "imamo dovoljno projekata da počnemo sa radom, početkom građevinske sezone".

On je objasnio da će projekti za navodnjavanje u prvoj fazi biti usmereni ka infrastrukturnim projektima, dok je za drugi kredit, koji je takođe vredan 100 miliona dolara, rekao da je reč o širokom dijapazonu projekata iz poljoprivrede, poput kupovine opreme i gradnje novih objekata.Glamočić je dodao i da će Ministarstvo formirati posebnu jedinicu koja će se time baviti.

Govoreći o aflatoksinu u hrani, ministar je rekao da se prati ovogodišnji rod u Srbiji i da je "dobra informacija da u kukuruzu ili nije prisutan aflatoksin ili je prisutan u malim količinama, što nam daje mogućnost da spustimo njegov granični nivo u našoj hrani početkom naredne godine, a u aprilu, najkasnije maju, da ga spustimo i u mleku (na 0.05 mikrogram po kilogramu)".

Izvor: Kurir

Pogledajte još