Čitulje umesto muzike zbog muzičkog dinara

Finansijska konstrukcija RTV Kuršumlija ne može da se izbori sa previsokim cenama autorskih prava, pa su odlučili da umesto spotova emituju umrlice, objavili su mediji.

Visoki porezi nametnuti od strane SOKOJ-a, Organizacije muzičkih autora Srbije, i OFPS-a, Organizacije proizvođača fonograma, naterali su radio televiziju Kuršumlija da odustane od muzičkog programa i umesto njega emituje umrlice i obaveštenja o parastosima i godišnjicama smrti.

Čak i nakon drastične promene programa ove radio televizije, SOKOJ i OFPS i dalje redovno šalju račune sa nadoknadom za emitovanje muzike.

Umesto muzičkih želja, na koje su gledaoci i slušaoci navikli, sada mogu da saznaju ko je od njihovih sugrađana preminuo i kada će i gde biti sahranjen. Na svakih sat vremena se emituju skenirane umrlice, dok spiker iznosi podatke o pokojniku.

U televizijskom programu umesto muzičkih spotova emituju onomatopeje iz prirode, poput cvrkuta ptica i zvukova vetra.

U izjavi za "Novosti" Slavko Savić, urednik TV Kuršumlija kaže "čovek ne mora da se rodi, ali je sigurno da će umreti". On objašnjava da gotovo četiri godine na svom radiju i televiziji emituje umrlice. Iako mu to nije bila namera, na ovu nesvakidašnju odluku, bio je prinuđen zbog ekstremno visokih nameta od SOKOJ-a (Organizacije muzičkih autora Srbije) i OFPS-a (Organizacije za zaštitu prava fonograma Srbije).

U kuršumlijskoj opštini su već navikli na Savićeve usluge i postoji pravilo "da neko nije umro ako to ne objavi ova televizija". "Pa ako mogu čitulje da objavljuju pisani mediji zašto to ne bih mogao ja", kaže Savić, koga u šali nazivaju "hroničarem" pokojnika. Od 2009. do sada emitovao je oko 25.000 čitulja i pomena. Savić ne zna da se na bilo kojoj televiziji u zemlji i svetu emituju slični "oglasi".

"Pošto nismo mogli da izmirujemo previsoke namete ove dve organizacije, rešio sam da iz programa potpuno izbacim muziku i umesto pozdrava i čestitki gledalaca, koje su bile omiljeni deo našeg programa, uveo sam poslednje pozdrave pokojnima. Počeli smo da emitujemo umrlice tako što na ekranu prikažemo čitulje uz koje prezenter pročita podatke o pokojniku, odnosno o datumu kada je preminuo i datumu sahrane. Osim umrlica, objavljujemo i pomene, odnosno obaveštavamo rodbinu i građane o datumima pomena", kaže za Savić.

On je ovu "programsku šemu" obelodanio široj javnosti tek kada su organizacije SOKOJ i OFPS podnele tužbu protiv njegove televizije za izmirenje obaveza, iako, kaže, da poslednjih nekoliko godina ne koristi njihove usluge.

"Sa objavljivanjem čitulja počeo sam još 2009, ali su nas SOKOJ-a i OFPS-a tužili za period 2011. i 2012, iako je muzika u potpunosti ukinuta na našem programu. Čak i u reklamnim spotovima umesto muzike emitujemo cvrkut ptica, zvuk crkvenog zvona, žubor vode, zvuk odnosno fijuk vetra", nabraja Savić napominjući da je od početka rada svoje televizije, pre dvadeset godina redovno izmirivao sve obaveze prema pomenutim organizacijama za tzv. muzički dinar.

Izvor: mondo.rs

Pogledajte još