Zbog nevezivanja pojasa najviše ginu deca

Foto:: Ilustracija

U evropskim državama procenat onih koji vezuju pojas na zadnji sedištima je veći do 90 odsto, istaknuto je na konferenciji za novinare uz apel, posebno roditeljima da obavezo deci na zadnjim sedištima vežu pojas.

Istaknuto je i da su neprilagodjena brzina, konzumiranje alhohola, ne vezivanje pojasa...glavni uzroci saobraćajnih nezgoda, čiji broj je, kako je navedeno smanjen od kada je Agencija počela da radi.

Direktor te agencije Stojadin Jovanović ističe i da je, u prvih 11 meseci ove godine, u odnosu na isti period iz 2009. u saobraćajnim nezgodama poginulo 176 osoba manje.

Jovanović je rekao da i drugi statistički podaci pokazuju da je stanje u saobraćaju bolje ukazavši istovremeno da je neophodno još više akcija i aktivnosti u tom smeru.

Agencija je posebnoi pažnju posvetila i brojnim preventivnim i edukativnim akcijama usmerenim posebno ka rizičnim grupama u saobraćaju, a naročito deci.

Niz aktivnosti bilo je usmereno i na one vozače koji su ostali bez vozačke dozvole zbog 18 kaznenih poena tako da su do sada organizovana 34 seminara za unapredjenje znanja iz bezbednosti saobraćaja.

Prema njegovim rečima, sve aktivnosti Agencije su usmerena ka najvažnijem cilju - stabilnom sistemu saobraćaja koji će nam omogućiti trajno smanjenje broja i posledica saobraćajnih nesreća.

Jovanović je istakao i da je do sada izdato skoro 2400 licenici za instrukture vožnje u auto školama dok je licencirano 140 predavača teorijske nastave.

On je istakao i da je u poslednje dve godine uspostvaljen sistem digitalnih tahografa u Srbiji i da je do sada izdato više od 13500 memorijskih kartica.

Izdato je i 177 licenci tehnicarima koj isu položili ispit za rad u radionicama za tahografe kao i 62 dozvole za rad radionica.

Najavljeno je i da će Agencija za bezbednost saobraćaja, koja ima više od 50 zaposlenih u idućoj godini sama finansirati svoj rad, odnosno da više neće biti na budžetu.

Blic

Pogledajte još