Ministri EU danas o Srbiji.

"Krajnje je vreme da Srbija počne pregovore o pridruživanju" izjavio je jutros šef švedske diplomatije Karl Bilt ulazeći u zgradu Evropskog saveta u Briselu.

Kako Tanjug saznaje iz briselskih diplomatskih izvora, ministri još nisu usaglasili stavove da li će prva međuvladina konferencija EU-Srbija biti održana 20. decembra ili 21. januara, kao ni o pojedinim formulacijama iz pregovaračkog okvira.

Kao što znate, neke zemlje su obavezne da u odlukama o proširenju uvaže stav svog parlamenta - ukazao je uoči sastanka Antanas Linkevičius, ministar spoljnih poslova Litvanije i predsedavajući Saveta.

"Videćemo šta će biti" dodao je on.

Više ministara inostranih poslova Evropske unije izrazilo je nadu da će za Srbiju danas biti usvojen “pregovarački okvir” i datum početka pregovora o članstvu.

Predsedavajući, litvanski ministar Linas Antanas Linkevičijus je istakao podršku odobravanju datuma za početak pregovora sa Srbijom, ali je rekao da se “mora imati u vidu da je nekim zemljama članicama za to potreban mandat parlamenta”.

Slovenački ministar Karl Erjavec naglasio je da Ljubljana podržava pokretanje pregovora o članstvu sa Srbijom, a finski ministar Aleksander Štub je rekao da je “oprezni optimista”.

Očekuje se da diskusija o pitanjima proširenja počne rano popodne, izveštajem visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton o napretku u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Izvor: Blic

Pogledajte još