Nutela - simbol globalizacije

Zbog toga je Nutela pravi simbol globalizacije, navodi se u nedavnoj studiji OECD koja se bavila industrijskim brendovima.

Često osporavana, a redovno imitirana, "nutela" je pravi predstavnik marki koje su osvojile svet, piše švajcarski list 24 sata.

U istraživanju se navodi da se godišnje blizu 250.000 tona ovog krema proizvodi u devet fabrika širom sveta: pet u Evropi (Francuska, Nemačka, Poljska i dve u Italiji), jedna u Rusiji, jedna u Kanadi, dve u Južnoj Americi (Brazil i Argentina) i jedna u Australiji.

Svi ovi proizvodni centri koriste sirovine iz različitih delova sveta: lešnik iz Turske, palmino ulje iz Malezije, kakao iz Nigerije, šećer iz Brazila i Francuske, vanilu iz Kine i Francuske, i još obrano mleko koje se prozvodi u zemlji u kojoj je smeštena fabrika.

Distribucija se vrši putem 75 prodajnih objekata širom sveta, a glavni centri distribucije su u Evropi, Severnoj i Južnoj Americi i Okeaniji.

U Aziji ne postoji nijedna fabrika "nutele", zato što ovaj slatki krem od lešnika nije popularan na azijskom kontinentu, dodaje se u studiji. Umesto njega, ovde je tražen jedan drugi Fererov brend - "roše", koji se proizvodi u jednoj fabrici u Indiji.

Izvor: b92

Pogledajte još