Evo zbog čega zimi ne možete da se naspavate

Lenjost koja nas mori zimi povezana sa sezonom gripa može da nam pokvari i san. Šta preduzeti kako biste se ipak dobro naspavali?

1. Temperatura sobe

Optimalna temperatura spavaće sobe iznosi od 20 do 22 stepena. Telesna temperatura svakog od nas će se spustiti na temperaturu sobe i naš san će biti dublji. S druge strane, ukoliko je u sobi previše toplo, lakše ćemo se buditi. Ipak, pored toga što bi trebalo da pazimo da ne bude pretoplo, loše rešenje je i da spavamo u sobi u kojoj je previše hladno. Dakle držite se optimalne temperature.

2. Dnevna svetlost

Ako ste ceo dan u prostoru bez dovoljno sunčeve svetlosti, stalno ćete se osećati pospano. Zato uveče kad budete krenuli u krevet, neće biti velike razlike u svetlosti, posebno ako u sobi imate upaljen televizor ili neki drugi električni uređaj. Ako živite u podneblju gde zimi nedostaje svetslost, kupite posebnu lampu ili idite češće u prirodu barem preko vikenda. Pokušajte da ustanete kad sunce izlazi i iskoristite što više dnevne svetlosti.

3. Teži večernji obroci

Barem četiri do pet sati pre spavanja nemojte da jedete. Uveče bi generalno trebalo da izbegavate teže obroke jer njihovo varenje može da vam ometa san.

4. Vežbanje

Zimi ne izlazimo toliko napolje i mnogi izbegavaju rekreaciju, čak i ako je praktikuju u toplijim mesecima. Pokušajte barem da koristite stepenice umesto lifta ili idite u šetnju jer vežbanje pospešuje dubok san.

5. Suv vazduh

Zimi je vazduh u kući često suv što isušuje i sluznicu nosa. Zbog toga u snu možemo da otvorimo usta i da počnemo da hrčemo, što će negativno da utiče na kvalitet sna. Pobrinite se da na radijatorima imate čiste posude s vodom tako da ona isparava i vlaži vazduh.

Izvor: Magazin.net.hr
Foto: Morguefile

Pogledajte još