Predsednik Urugvaja: Legalizovali smo marihuanu da bismo smanjili kriminal (VIDEO)

Njega su u njegovom domu posetili novinari Al Džazire sa kojima je, između ostalog, popričao i o najnovijem zakonu o legalizaciji marihuane u ovoj državi.

Na pitanje kako se oseća kada mu kažu da je najsiromašniji predsednik na svetu Muhika kaže da su siromašni oni koji ga tako nazivaju.

"Siromašni su oni kojima treba mnogo, jer nikada nisu zadovoljni. Ja sam štedljiv, nisam siromašan. Malih prohteva. Živim samo sa onim što mi treba. Nisam vezan za materijalne stvari. Zašto? Zato što tako imam više vremena da se bavim onim čime želim. Sloboda znači imati vremena za život. Živeti štedljivo je životna filozofija i moj život nije siromašan",
ističe skromni predsednik koji 90 odsto svoje plate odvaja za siromašne, dok s ponosom ističe da sasvim pristojno živi od suprugine senatorske plate.

Za legalizaciju marihuane koju će država da proizvodi i distribuira Muhika kaže da je to eksperiment u borbi protiv prometa narkotika.

"Sve policijske mere koje su u poslednjih 100 godina sprovođene protiv prometa droge, samo su uvećale kriminal, promet i potrošnju narkotika i nasilje je zadominiralo društvom. Na ovaj način se svi ti nelegalni i tajni poslovi izvlače iz ruku kriminalaca i postavljaju na svetlo dana. Ne radi se o tome da će svako moći da kupuje i troši sve što želi, ne. Radi se o regulativi, svako će moći da nabavi potrebnu dozu u apoteci. Davaćemo mesečnu dozu onima koji se registruju. Ako nekoj osobi treba više, tako ćemo znati da joj je potreban tretman. I to ćemo tretirati kao medicinski problem. Ali takve osobe prvo moramo da identifikujemo i da ih izvučemo iz nelegalnih tokova",
ističe on.

Na pitanje kako će to da spreči ljude da konzumiraju kokain, predsednik je rekao da se u Urugvaju uglavnom konzumira marihuana, te da je ovo samo početak borbe koji će kasnije biti proširena.

Takođe, Muhika je istakao i da je dobio podršku velikog broja bivših predsednika koji, pak, u njihovo vreme po tom pitanju nisu činili ništa.

"Tek kad odu shvate da se prisilom ne postiže ništa", dodaje Muhika.

Za kraj predsednik vrlo ubedljivo ističe da su sve zavisnosti loše.

"Nijedna zavisnost ne valja. Ni droga, ni cigarete ni alkohol. Jedina dobra zavisnost je ljubav. Zaboravite sve ostalo", zaključuje predsednik Urugvaja.

Izvor: 24sata

Pogledajte još