18. oktobar

1405 - Rođen je Enea Silvio Pikolomini, papa Pije II od 1458, koji je pokušao da ujedini Evropu u krstaški pohod protiv Turske. Njegovi istorijski spisi sadrže vredne podatke o evropskim narodima, uključujući i južnoslovenske narode.

1469 - Kraljica Isabela od Kastilje udala se za aragonskog kralja Fernanda II, čime su pod jednom krunom ujedinjene gotovo sve španske hrišćanske zemlje.

1685 - Francuski kralj Luj XIV poništio je Nantski edikt i time lišio hugenote (protestanti) verskih i građanskih sloboda koje im je 1598. garantovao kralj Anri IV. Oko 200.000 hugenota, uglavnom intelektualaca, je nakon toga emigriralo u susedne zemlje.

1692 - Postavljen je kamen temeljac Petrovaradinske tvrđave kod Novog Sada, koja je postala jedno od najznačajnijih austrijskih strateških utvrđenja u borbi protiv Turaka.

1697 - Rođen je italijanski slikar Đovani Antonio Kanal, poznat kao Kanaleto (Canaletto), čuveni majstor venecijanskih pejsaža.

1842 - Rođen je srpski političar, ekonomista i istoričar Čedomilj Mijatović, član Srpske kraljevske akademije, utemeljivač Narodne banke Srbije. Kao šef srpske diplomatije potpisao je sa Austro-Ugarskom 1881. Tajnu konvenciju, a kao ministar finansija uveo  je dinar kao novčanu jedinicu u Srbiji i metarski sistem mera.

1860 - Britanske trupe su, tokom Opijumskog rata spalile do temelja Juanmingjuan, letnju carsku palatu u Pekingu.

1865 - Umro je engleski državnik Henri Džon Templ (Henry John Temple), poznat kao lord Palmerston. Kao premijer (dvaput između 1855. i 1865), bio je glavni zagovornik Opijumskog rata protiv Kine i Krimskog rata protiv Rusije. Brutalno je ugušio ustanak u Indiji.

1867 - SAD su formalno preuzele suverenitet nad Aljaskom, koju su 30. marta 1867. kupile od Rusije za 7,2 miliona dolara.

1893 - Umro je francuski kompozitor Šarl Guno, koji se proslavio operama "Faust" (1859) i "Romeo i Julija" (1867), kao i obradom Bahovog (Bach) Prvog preludijuma pod nazivom "Meditacije" ili "Ave Marija".

1922 - Osnovana je Britanska radio kompanija (BBC).

1925 - Rođena je grčka glumica Melina Merkuri (Mercouri), veoma angažovana šezdesetih godina 20. veka u borbi protiv vojne hunte, potom ministar kulture u vladi grčkih socijalista ("Ciganin i džentlmen", "Nikad nedeljom", "Fedra", "Slatka ptica mladosti").

1926 - Rođen je Čak Beri, američki kompozitor i pevač, začetnik rokenrola.

1931 - Umro je američki pronalazač Tomas Alva Edison. Patentirao je preko 1.000 izuma, među kojima su elektirčna sijalica sa ugljenim vlaknom, fonograf, mikrofon, kinetoskop. U njegovoj čuvenoj laboratoriji u Menlo Parku, blizu Njujorka radio je 1884. i Nikola Tesla.

1967 - Sovjetski vasionski brod "Venera 4" ušao je u atmosferu Venere kao prva letelica u istoriji astronautike i emitovao podatke na Zemlju. Kontakt je izgubljen kada je brod bio na 27 kilometara iznad površine Venere.

1989 - Pod pritiskom masovnih demonstracija generalni sekretar Jedinstvene socijalističke partije Istočne Nemačke, Erih Honeker,podneo je  ostavku, za novog šefa partije izabran je Egon Krenc, ali su antivladine demonstracije nastavljene.

1991 - Na drugom plenarnom zasedanju Konferencije o Jugoslaviji u Hagu, predsednik Srbije, Slobodan Milošević, odbio je predlog Deklaracije o Jugoslaviji kojom je bilo predviđeno da bivše federalne jedinice postanu suverene i nezavisne republike, međunarodno priznate. Predsednik Srbije je kasnije odbio sve ostale verzije "Sporazuma za opšte rešenje krize" u bivšoj SFR Jugoslaviji koje su nudili međunarodni posrednici.

1991 - Televizija Beograd je počela da emituje program preko satelita.

1998 - Tajvanski izaslanik Ku Čen Fu je, na kraju šestodnevne posete Kini, razgovarao  s kineskim predsednikom Đangom Ceminom, što je bio prvi susret na najvišem nivou dveju strana, od 1949.

1998 - Najmanje 700 ljudi je poginulo u eksploziji naftovoda na jugu Nigerije.

2000 - Predsednik Crne Gore, Milo Đukanović, odbio je učešće u vladi SR Jugoslavije i založio se za nastavak političkog dijaloga Srbije i Crne Gore o novoj državnoj zajednici. Đukanović će u narednom periodu tražiti da dve federalne jedinice prvo dobiju međunarodno priznanje, a potom da formiraju savez.

2001 - Četvorica sledbenika Osame bin Ladena, vođe terorističke organizacije Al Kaida, osuđeni su u Njujorku na doživotnu robiju bez prava žalbe, za bombaške napade koje su izvršili 1998. godine na američke ambasade u Africi.

2002 - Na moskovskom bulevaru Novi Arbat ubijen je Valentin Tcvetkov, guverner Magadana, regiona na dalekom istoku Rusije.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.