Danas počinje javna rasprava o novom zakonu o radu

On je za Radio televiziju Srbije rekao da će najspornije, osim otpremnina i rada na određeno vreme, biti odredbe koje se odnose na obračune zarada.

"Javna rasprava treba da omogući svima koji nisu učestvovali u ranijim fazama izrade da daju svoje mišljenje i da pomognu da se tekst unapredi"
,rekao je Martinović i dodao da će rasprave biti organizovane u Novom Sadu, Kragujevcu i Beogradu.

Radnom verzijom zakona predloženo je da rad na određeno vreme umesto najviše 12, može da traje 24 meseca, a u nekim slučajevima i 36 meseci.

Predloženo je i da poslodavac isplaćuje otpremninu samo za vreme koje je radnik proveo u njegovoj firmi, ali su sindikati zatražili da se nađe formula i za radnike koji nikada nisu ostvarili pravo na otpremninu.

Martinović je kazao da je najsporniji način obračuna naknade zarade za vreme plaćenog odsustva - predloženo je da osnov za obračun ne bude tromesečna plata, već osnovna plata koju bi radnici dobili bez povećanja.

Kako je naglasio, nije reč o zaradama već naknadama zarade. Kako je naveo, prigovore očekuje na odredbu koja predviđa da uvećanje zarade po osnovu minulog staža, bude obračunavano ne na osnovu ukupnog staža kao do sada, već na osnovu rada kod aktuelnog poslodavca.

Javna rasprava biće završena krajem januara, a potom će Ministarstvo rada pribaviti mišsljenja drugih ministarstva.

Izvor: Beta
Foto: Beta - AP

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.