Top fitnes trendovi u 2014. godini

Pojavile su se nove metode vežbanja koje su nastale kombinovanjem nekoliko klasičnih vežbi, kao što su “total body workout”, “insanity” program, “total fitness”. Sada su dosta popularne vežbe u okviru HIIT treninga (High Intensity Interval Training), koji kombinuje kardiovežbe i vežbe na parteru. Slično tome, postoji i kardiopilates, koji je idealan za žene jer ne traje dugo, do sat vremena, a pritom se vežba svaki deo tela - kaže Ivana Potpara, fitnes instruktor.

Treninzi visokog intenziteta (HIIT)

Ova vrsta vežbanja kombinuje vežbanje visokog intenziviteta sa kratkim periodom mirovanja. Ukoliko tražite sjajan način vežbanja za manje od 30 minuta, onda je ovaj trening za vas. Intenzitet vežbanja treba da se prilagodi vašem organizmu, a ukoliko preterate, rizikujete da preoteretite zglobove.

Vežbanje sa tegovima

Iako su mnogi odustali od treniranja sa tegovima, ta vrsta rekreacije je i dalje veoma popularna. Ukoliko imate tegove, možete da vežbate gde i kad želite. Pomoću tegova možete da vežbate određeni deo tela za koji smatrate da treba da se učvrsti i unapredi.

Vežbe snage

Izuzetno je bitno da radite na jačanju tela, a ovi treninzi vam mogu pomoći da ispravite držanje, a sprečiće i brojne povrede. Za treninge je potrebna i oprema, poput medicinki, tegova i rastegljivih traka.

Lični trener

Angažovanje ličnog trenera nije novost, ali u poslednje vreme postaje sve popularnije. Vaš trener će osmisliti plan vežbanja koji će odgovarati vašem telu. Takođe, uvek ćete imati osobu koja će vas bodriti i pokazivati gde grešite u vežbanju.

Izvor: 24sata

Pogledajte još