Tehnologija 2014: Kako će nam promeniti živote?

Zbog pametnih satova osećaćete se kao agent 007

Napredak tehnologije i sve dinamičnije radno okruženje koje zahteva stalni pokret, učinili su razvoj pametnih satova obaveznom stavkom za proizvođače gadžeta. Iako teško možemo sebe zamisliti kako podižemo ruke i šapućemo u ručni zglob kao tajni agenti, tržište tableta je dokazalo da novim trendovima ne treba dugo da nađu svoju publiku. Modeli pametnih satova kao što su Samsung Galaxy Gear i Sony Smartwatch su već pušteni u promet ove godine ali u 2014. se očekuje procvat pametnih satova. Samo je pitanje vremena kada će iWatch biti spreman za prodaju. Najveći test proizvođačima će biti da naprave pametni sat, koji će biti ujedno i funkcionalan i lep. Niko neće želeti da izgleda kao inspektor Gadžet, svi će želeti, uglađen i seksi izgled Džems Bonda.

3d štampanje konačno postaje stvarnost!

Koristiti štampač za nešto više od štampanja dosadnih, dvodimenzionalnih, pasivno-agresivnih poruka kolegama, će predstavljati jednu od najvećih promena u 2014. Dosta toga je sputavalo razvoj 3d štampača. Mogućnost 3d štampanja raznovrsnog oružja, pantenti koji onemogućavaju masovnu proizvodnju štampača. No, na sreću patenti ističu u februaru 2014. tako da će početi proizvodnja, za daleko dostupniju cenu. NASA za sledeću godinu planira lansiranje 3d štampača u orbitu, kako bi omogućili astronautima da brzo i lako prave rezervne delove u slučaju kvara, kako bi izbegli subidnu Sandre Bulok u filmu “Gravitacija”.
3d štampači će pomagati astronautima! Zamislite samo mogućnosti koje 3d štampač pruža kada vam šef 10% od plate.

Zaradićete i potrošiti svoj prvi BitCoin

Možda.
Ako je vaša reakcija, “Šta je BitCoin?”, imajte na umu da bi ceo fenomen peer-to-peer cryptocurrency uskoro mogao da se završi, tako da verovatano nećete ni morati da znate u čemu je stvar. Ali, ako ste radoznali, bitcoin je online digitalno-zaštićen način isplate, jako sličan valuti. BitCoin je prilično kontroverzan zbog stalnih promena vrednosti, koja je čini jako nepouzdanom. Postojalo je crno tržište, The Silk Road, koje je kao način plaćanja prihvatalo samo bitcoin. Zatvoreni su 2013. Postoje planovi da se u 2014. bitcoin uvede kao zvanična valuta, ali postoji strah da će taj potez otuđiti sadašnje kupce i smanjiti broj korisnika, s druge strane ta regulacija će učini bitcoin mnogo bezbednijim za upotrebu, samim tim mnogo pristupačnijim javnosti.
Dobra vest je OkCupid (sajt za upoznavanje) rado prihvata bitcoin za naplatu svojih usluga.

(old_image)

Konzole će postati centar sveta

Ovo se već dešava sa Xbox One, koji se od skromne crne kutije za igrice, pretvorio u punopravni centar za zabavu i multimediju. Pored blue-ray čitača, može se pristupiti sajtovima kao što su Netflix, Love Film, i iPlayer, a snap funkcija omogućava korišćnje aplikacija kao što su Skype dok igrate igrice. Sony playstation 3 je proglašen najpopularnijim uređajem za gledanje Netflix-a. Ukratko, proizvođači konzola tim potezima čine sve što je u njihovoj moći da izbegnu svoje izumiranje. Dok god koriste njihov uređaj, bilo za gledanje filmova ili igranje igrica, njima odgovara. Od njih se može očekivati samo dalji razvoj.

Google naočare, nećete ih koristiti ni za šta cool

Googlova avantura razvijanja nosivog kompjutera za glavu je već izazvala nekoliko problema vezanih za privatnost. Fotografisanje i snimanje može biti aktivirano glasovnim komandama i pokretima oka, tako da će ljudi moći da snimaju, slikaju i dokumentuju svet oko sebe, bez da vade svoj telefon. U tajnosti. U Americi su neki restorani već zabranili mušterijama da nose Google naočare, zbog očiglednih razloga – slikanje hrane je dovoljno loše i bez hipstera koji uzvikuju “Naočare, slikajte mi ovo organsko kiselo testo”, kao da prizivaju nekog tehno duha. Takođe, Google naočare će biti zabranjene i u kazinima. Ukratko: osim u bioskopima, galerijama, aerodromima i sahranama, od 2014. nošenje naočara bi moglo biti opasno.

(old_image)

Sa Finger ID, više nećete samo zaključavati vaš telefon

Sve što Apple uradi, svi se trude da ponove, tako da nije iznenađenje što se finger ID tehnologija pojavila i za Android nakon iPhone 5S. Pošto je šiftu postalo lako ukrasti, pogoditi ili hakovati, tehnologija otiska prstiju bi se mogla iskoristiti za mnogo više od otključavanja i zaključavanja telefona. Zamislite da koristite finger ID da se ulogujete na svoj bankovni račun, ili da postavite više ID zaštita, tako da možete da date deci da se igra sa vašim telefonom a da ne zove pola imenika. Zamislite da sve što možete da zaključava, zaključavate i otključavate samo sa prstom.
Prsti bi postali jako vredna roba.

Igraćete najbolje igrice ikada napravljene

Došlo je vreme za biranje strana. Sony ili Microsoft? Počinje velika bitka dva titana. Bez obzira na čijoj ste strani, vi ste pobednik. U narednih godinu dana, Sony i Microsoft će dati sve od sebe da privuku što više potrošača, a to će morati da rade kroz kvalitetan sadržaj. Stoga, sledećih dvanaest meseci očekujte mnogo dobrih igara. Xbox nam donosi nastavak Halo serijala, Sony, Uncharted.
Neka igre počnu!

Foto: Beta-ap, AP Photo Chattanooga Times Free Press, Doug Strickland,
Izvor: Vecernje Novosti

Pogledajte još