Novo ostrvo u Tihom okeanu: Još se puši koliko je sveže

Snimak u prirodnim bojama koji ovde vidimo načinio je “Unapređeni uređaj za snimanje zemljine površine” (ALI) sa satelita agencije NASA “Osmatrač Zemlje-1” (EO-1), 8. decembra ove godine.

Voda oko ostrva promenila je boju zbog vulkanskih minerala i gasova, kao i zbog sedimenata sa morskog dna koji su se uskovitlali za vreme vulkanske erupcije.

Tanki beli oblačići magle iznad centralnog i jugozapadnog dela ostrva verovatno predstavljaju paru i druge vulkanske gasove nastale usled erupcije.

Novo ostrvo Niidžima uzdiglo se iz mora tokom vulkanske erupcije o kojoj je prvi put javljeno 20. novembra 2013, i sad se nalazi oko 500 metara od Nišino-šime, takođe vulkanskog ostrva, na kome je poslednja erupcija koja ga je proširila, bila 1973-74. godine.

Oba ostrva leže na oko 27 stepeni 14’ severne geografske širine i 140 stepeni i 52’ istočne geografske dužine, oko 130 kilometara od najbliže ljudske naseobine.

Prvih dana nakon erupcije naučnici su nagađali da Niidžima možda neće opstati, budući da su nova ostrva koja su se nedavno na sličan način formirala kraj obala Pakistana i u Crvenom moru, prirodim putem ponovo potonula pod vodu.

To se događalo usled erozije izazvane talasima koji su spirali meke sedimente, blato i tefru (fragmente vulkanske stene). Pored toga, kod ovakvih ostrva do izvesnog sleganja dolazi i usled samog hlađenja stena i delovanja gravitacije.

Prema najnovijim izveštajima, međutim, Niidžima iz sebe još izbacuje lavu i još raste. Naučnici iz Meteorološke službe veruju da je ostrvo dovoljno veliko da bi preživelo nekoliko narednih godina, a možda čak i trajno.

Do početka decembra, Niidžima je narasla na 56.000 kvadratnih metara, što je tri puta više od prvobitne površine. Zasad se ostrvce uzdiže 20-25 metara iznad površine mora.

Izvor: Blic/ foto: NASA

Pogledajte još