Izdavači zahtevaju bolji tretman

Skupština Udruženja izdavača i knjižara Srbije pozdravila je aktivnosti Ministarstva kulture i informisanja koje su doprinele ubrzanju i transparentnosti procedure otkupa knjiga za javne biblioteke u Srbiji i planirano povećanje sredstava za ovu namenu u 2014. godini.

Takođe, blagovremena odluka Ministarstva kulture i informisanja o formiranju zajedničkog radnog tela za planiranje i praćenje nastupa na sajmovima knjiga u inostranstvu s predstavnicima UIKS-a ocenjena je kao veoma ohrabrujuća i predstavlja značajan iskorak u ovom segmentu delatnosti Ministarstva.

UIKS zahteva da nadležni učine sve da se kupovina knjiga za biblioteke izuzme iz Zakona o javnim nabavkama. Udruženje apeluje da se osiguraju sredstva za kupovinu knjiga za potrebe školskih biblioteka uz angažovanje resornog ministarstva.

Na Skupštini je zaključeno da je u saradnji sa autorskim udruženjima neophodno što više ubrzati osnivanje reprografske organizacije u Srbiji kako bi svi autori i izdavači mogli kolektivno da ostvaruju svoja zakonska prava i da dostojno žive od sopstvenog stvaralaštva i budu ravnopravni sa ostalim građanima koji pravično ubiraju prihode od svoga rada.

Udruženje izdavača i knjižara Srbije pozvalo je danas nadležne za organizaciju Beogradskog sajma knjiga na ozbiljan dijalog o budućoj koncepciji ove važne manifestacije, ukazujući na dosadašnje propuste i na neophodnost profesionalnog pristupa, kao i na nezaobilazno suštinsko učešće predstavnika struke u organizaciji događaja.

U dijalogu između izdavača i predstavnika Ministarstva kulture i informisanja, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Narodne biblioteke Srbije, Biblioteke grada Beograda, Zavoda za intelektualnu svojinu, Kulturne tačke EU u Srbiji, Udruženja izdavača i knjižara Srbije i nadležnih iz Privredne komore Srbije istaknut je značajan doprinos izdavača bruto nacionalnom dohotku i zapošljavanju u Srbiji, posebno mladih i visokokvalifikovanih kadrova i potcrtana je važnost izdavaštva za sveukupni razvoj kulture, kulturnu raznolikost i obrazovanje.

Među brojnim uspesima Udruženja u protekloj godini posebno je istaknuto sticanje punopravnog članstva u Međunarodnom udruženju izdavača i Evropskoj federaciji izdavača; uspešno obeležavanje Međunarodnog dana knjige i autorskog prava; realizacija projekata obogaćivanja fondova biblioteka organizacija Srba u regionu i dijaspori, uz podršku Kancelarije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Izvor: B92

Pogledajte još