Koliko su katastrofe koštale svet?

Od te sume, osiguravajuće kuće će pokriti štetu u visini od 44 milijarde dolara (32 milijarde evra), što je znatno niže u odnosu na 81 milijardu dolara koliko su morale da isplate u 2012. godini, kada je super-oluja Sendi pogodila obale SAD, navodi se u izveštaju Svis Re, a prenosi Frans pres.

Poplave koje su u junu pogodile Nemačku, Češku i susedne zemlje, uzrokovale su štetu od 18 milijardi dolara, od čega su osigurani gubici samo u visini od četiri milijarde dolara.

Nemačka i Francuska su u julu bile pogođene snažnim nevremenom, pri čemu su osigurani gubici u iznosu od tri milijarde dolara, dok su junske kiše i poplave u kanadskoj pokrajini Alberta, za posledicu imale osigurane gubitke od dve milijardi dolara.

Kako navodi Svis Re, veliku štetu su ove godine uzrokovale obilne kiše i poplave u Australiji, Indiji, Kini, Indoneziji, Južnoafričkoj Republici i Argentini.

Što se tiče izgubljenih ljudskih života, prošlomesečni tajfun "Haijan" na Filipinima bio je najsmrtonosnija pojedinačna katastrofa, pošto je odneo preko 7.000 života, dodaje Svis Re.

Izvor: b92 / foto: Beta/AP

Pogledajte još