Dačić: Svi koji su počinili zločine moraju da odgovaraju

Foto: Nadlanu

On je rekao novinarima da je reagovao nakon što je u Ministarstvo unutrašnjih poslova stigla informacija da postoje problemi oko organizovanja ove izložbe.

Takođe dodao je da da su bile upućene i veoma ozbiljne pretnje u cilju da se izložba ne otvori.

"Lično smo se založili Aleksandar Vučić i ja da se ova izložba otvori, jer je voma bitno da postoji potpuna sloboda , ali i da se čuju teške ljudske sudbine sa svih strana i da više nikada ne stradaju bilo čija deca", izjavio je premijer Srbije.

(old_image)
Dačić sa Natašom Kandić, Sarandom, Jehonom i Fatosom Bogujevci

"Bilo bi loše da jedna ovakva izložba podrazumeva da se govori samo o našim ili njihovim žrtvama - žrtve su žrtve," dodao je on nakon što je sa mladim umetnicima, ali i žrtvama masakra Sarandom, Jehonom i Fatosom obišao izložbu.

"Voleo bih da su osuđeni svi oni koji su počinili zločine nad civilnim stanovništvom u ratovima na prostorima bivše Jugoslavije. Voleo bih da istina može na ovaj način da se predstavi u svim gradovima bivše Jugoslavije. I u Zagrebu i u Kninu, u Sarajevu i Banjaluci, Prištini..."

"Na pregovorima u Briselu, predložio da se na Kosovu i u srpskom i u albanskom delu podigne zajednički spomenik svim žrtvama",
rekao je on okupljenima.

(old_image)

Dačić je dodao da je sada popularno da se političari izvinjavaju, ali da je mnogo bitnije da li su osuđeni odgovorni. "Za ovaj zločin su osuđeni oni koji su ga počinili."

Izložba “Bogujevci – vizuelna istorija, omaž svim porodicama i žrtvama rata” predstavlja umetnički projekat Albanaca Fatosa, Jehone i Sarande Bogujevci koji su kao deca preživeli masakr u Podujevu,

Na izložbi su prikazani video snimci života obične albanske porodice na Kosovu pre nego što će njenih osmoro članova biti ubijeno, dnevna soba u kojoj su živeli, fotografije i predmeti koji im znače.

(old_image)

 

Otvaranju izložbe prisustvovali su i Čedomir Jovanović, Biljana Srbljanović i Nataša Kandić.

"Prisustvo premijera pokazuje u kom smeru ide Srbija, ali ona mora još mnoge stvari da promeni kako bi bio neki napredak", izjavio je lider LDP-a.

(old_image)

Pred samo otvaranje na platou ispred Kulturnog centra Beograd okupilo se tridesetak protivnika ove izložbe. Većih incidenata nije bilo, ali je proveden registrovani navijač FK Rada koji je bio naoružan.

Pogledajte još