Partizan ostvario najubedljiviju pobedu na evro-sceni

BEOGRAD, 21. jula 2009. (Beta) - Fudbaleri Partizana savladali su u Beogradu velški Ril sa 8:0 u revanš utakmici drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona i ostvarili najubedljiviju klupsku pobedu ikada na evropskoj sceni.

Trostruki strelac za Partizan bio je Brazilac Kleo, dva gola je postigao Brana Ilić, a po jedan kapiten Nenad Đorđević, Lamin Dijara i Radoslav Petrović.

"Crno-beli" su bili ubedljivi i na prvoj utakmici sa Rilom kada su pobedili sa 4:0 i već tada praktično obezbedili plasman u treće kolo kvalifikacija gde će im protivnik biti kiparski Apoel.

Tim iz Nikozije je u drugoj rundi kvalifikacija eliminisao EB Strejmur sa Farskih Ostrva pobedivši kao gost sa 2:0, a večeras kao domaćin sa 3:0.

Apoel će Partizanu svakako biti mnogo ozbiljniji protivnik nego poluamaterski Ril, koji je deklasiran u oba duela sa srpskim šampionom.

Prvi gol u večerašnjem meču Ril je primio već u četvrtom minutu, kada je Moreira visokom loptom uposlio Klena, koji je loptu glavom sproveo do Dijare. Senegalski napadač je iz voleja u trku načeo goste.

Najlepši trenutak meča, po opštoj oceni, dogodio se u 17. minutu, kada je Partizan poveo sa 2:0. Nemanja Tomić je centrirao sa desne strane, a Kleo primio loptu i atraktivnim "makazicama" pogodio same rašlje protivničkog gola.

Tri minuta kasnije Partizan je postigao i treći gol, a strelac iz slobodnog udarca sa 18 metara bio je kapiten Đorđević.

Vođstvo domaćih na 4:0 povisio je Ilić u 38. minutu, koji je primio dodavanje Petrovića, lako se oslobodio Martina Nejlora i sa sedam metara savladao golmana Rila Lija Kendala.

Strelac petog gola bio je Kleo, koji je u 51. minutu krunisao dobru akciju sa Dijarom.

Ilić je u 63. minutu postigao svoj drugi, a šesti gol za Partizan, pošto je dugo vukao loptu na ivici kaznenog prostora Rila i potom precizno sa 18 metara gađao gornji desni ugao gola Rila.

Mreža prvaka Velsa sedmi put se zatresla u 66. minutu, kada je Petrović glavom iskoristio dobar centaršut Tomića iz kornera sa leve strane.

Konačan rezultat postavio je u 72. minutu Kleo sa penala dosuđenog posle prekršaja kapitena Rila Džordža Morana nad Milošem Bogunovićem.

Pobeda Partizana mogla je da bude i ubedljivija da su fudbaleri beogradske ekipe iskoristili još neku od brojnih prilika. Najbolju je u 45. minutu imao Kleo, koji je tada pogodio prečku.

Najbitnije je, ipak, da je Partizan lako preskočio prvu prepreku na putu ka plasmanu u Ligi šampiona, što je velika želja celog kluba. Naredni ispit "crno-beli" će imati već sledeće nedelje u duelu sa Apoelom.

"Svakako da nas čeka tim koji neće biti tako lak protivnik kao Ril. Ali, na dobrom smo putu i nadam se da ćemo i sledeće nedelje biti kvalitetni i efikasni", rekao je Radio televiziji Srbije trener Partizana Slaviša Jokanović odmah po završetku utakmice sa Rilom.

Stadion Partizana. Gledalaca: Oko 10.000. Sudije: Strombergson, Martinson, Bergsten.

Partizan: Božović, Stevanović, Đorđević (od 60' Brežančić), Gavrančić, Krstajić, Petrović, Moreira (od 60' Jovanović), Ilić, Tomić (od 70' Bogunović), Kleo, Dijara.

Ril: Kendal (od 86' Pričard), Nejlor, Stouns, Moran, Strong, Lej, Oven, Holden, Šerbon, Roberts (od 64' Vilijams), Konoli.

Rezultati revanš utakmica drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona

PARTIZAN - Ril 8:0 (4:0)
BATE BORISOV - Makedonija 2:0 (2:0)
Santa Hulija - LEVSKI SOFIJA 0:5 (0:4)
DINAMO ZAGREB - Pjunik 3:0 (0:0)
BAKU - Ekranas 4:2 (2:2)
APOEL NIKOZIJA - EB Strejmur 3:0 (2:0)
ŠERIF - Inter 1:0 (1:0)
STABEK - Tirana 4:0 (1:1)
SLOVAN - Zrinjski 4:0 (0:1)

Danas se igraju utakmice:

Didelanž - Ventspils (0:3)
Maribor - VIT (0:0)
Glentoran - Makabi Haifa (0:6)
Kalmar - Debrecin (0:2)
Mogren - Kopenhagen (0:6)
Bohememijans - Salcburg (1:1)
Levdija - Visla Krakov (1:1)
Aktobe - Hafnarfjordur (4:0)

Prve utakmice trećeg kola kvalifikacija igraće se sledeće nedelje.

Pogledajte još