Svaki treći dan jednoj porodici oduzmu stan zbog dugova

Od početka godine banke su raskinule ugovore za stotinu kredita, jer klijenti nisu namirivali rate na vreme. Ovi podaci pokazuju da je gotovo četvrtina domova koji su kupljeni na kredit otišla na doboš. U proseku, svaki peti zajam stanovništva u Srbiji je nenaplativ, dok kod preduzeća ova cifra je još alarmantnija - svaki treći kredit je problematičan. Dosad su banke aktivirale oko 500 hipoteka za stambene kredite, jer građani nisu mogli da vraćaju ratu. Primetno je i da banke sve više oglašavaju prodaju nekretnina. Trenutno je na sajtu dobos.rs postavljeno 706 oglasa za prodaju, a najviše se odnose na stambeni prostor, čak više od polovine oglasa.

"Prema podacima kojima raspolažemo i dalje većina oglašenih stambenih objekata služili su kao obezbeđenje kredita odobrenih preduzećima i preduzetnicima"
, kaže Ivan Manevski, direktor portala.

Naš sagovornik potvrđuje da je u poslednja tri meseca došlo do blagog porasta broja novih oglasa. Problem i za dužnike, ali i za banke koje se suočavaju sve više sa problemom nenaplativih kredita.

U proseku, svaki peti zajam stanovništva u Srbiji je nenaplativ, dok kod preduzeća ova cifra je još alarmantnija - svaki treći kredit je problematičan. Mere koje je preuzela NBS, kako za „Blic“ ističe Jorgovanka Tabaković, guverner NBS, ublažile su problem loših kredita, ali kako naglašava to nije lečenje, jer uzrok problema nije u bankarskom sistemu, već u privredi.

"Sa makroekonomskom stabilizacijom i rastom bruto domaćeg proizvoda, odnosno uz oporavak realnog sektora, može se očekivati i smanjenje nivoa problematičnih kredita, kao i rast kreditne aktivnosti, imajući u vidu da su faktori na strani ponude: visoka likvidnost i kapitalizovanost banaka, već obezbeđeni",
ističe Tabakovićeva.

Da problem postoji, dokaz je ne samo što raste broj onih koji ne mogu da vrate kredite, već i što opada broj novih zajmova.

"Svi krediti, pa i stambeni beleže pad. Izuzetak su gotovinski zajmovi. Kreditna aktivnost banaka je u padu, a kod preduzeća pet odsto je manje odobrenih novih kredita od onih koji su vraćeni, dok je kod građana taj pad 0,5 odsto",
kaže Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

Izvor: Blic

Pogledajte još