Da li je problem beskućnika konačno rešen?

Na internet stranici Free Patriot pojavio se članak koji predlaže rešenje za problem rastućeg broja beskućnika u SAD-u.

Naime, tajna je u plastičnim bocama koje, po svemu sudeći, olako odbacujemo. Afričko i azijsko stanovništvo već gradi kuće od starih, iskorišćenih plastičnih boca koje puni peskom te zatim od njih gradi zidove povezujući ih blatom ili cementom.

Takve su kuće navodno otporne na metke i vatru, a ljeti zadržavaju ugodnu temperaturu zraka unutar prostora.

(old_image)

Foto: Kevin Lake
Za izgradnju kuće površine 365 metara kvadratnih s dve spavaće sobe potrebno je oko 14 hiljada boca, a stanovnici SAD-a dnevno odbace količinu boca koja bi bila dovoljna da se izgradi 9257 takvih kuća. "To je više od 3,35 miliona domova, onoliko koliko ima beskućnika u SAD-u", piše Free Patriot.

No, jedan čitatelj skrenuo je pažnju na drugu strane medalje ovog rešenja problema beskućnika. "Ovo je ideja za odlične fotografije, ali nikako ne rešava problem beskućnika, s kojima svakodnevno radim i s kojima sam okružen. Jezgra tog problema nema veze sa skloništima, stanovima i kućama već s mentalnim bolestima, emocionalnim traumama, zavisnostima, uopšteno siromaštvom, nedostatkom poslovnih veština i obrazovanja... To su razlozi beskućništva, a ne nedostatak domova. Recimo da svakom američkom beskućniku damo smeštaj te od njega ne potražujemo ikakva davanja (što je nemoguće i neizvodljivo), kako će oni ostati u tom domu? Ko će plaćati režije? Beskućništvo ne postoji zato jer Vladu ne zanima taj problem, već zato što je mnogo komplikovanija situacija nego što se čini isprva. To nije samo Vladin problem, već svačiji".

Izvor: Index.hr
Foto: Kevin Lake

Pogledajte još