Britanci znali da Amerikanci maltretiraju zatvorenike, ćutali da ne uvrede Vašington

U okviru istrage utvrđeno je i da su britanski špijuni učestvovali i u američkoj praksi "predaje" osumnjičenih, odnosno njihovom prebacivanju u treće zemlje bez ikakvog sudskog procesa, ali nema dokaza da su britanski agenti mučili osumnjičene.

Istragu je 2010. godine naložio premijer Dejvid Kameron kako bi se ispitalo da li su britanski agenti sarađivali sa stranim obaveštajnim službama, uključujući američke, koje su optužene za maltretiranje zatvorenika u Avganistanu, Iraku i zatvoru Gvantanamo na Kubi.

Sudija Piter Gibson, koji je vodio istragu, pronašao je dokaze o tome da su britanski špijuni bili svesni zlostavljanja zatvorenika, uključujući fizičke napade i lišavanje sna, ali je naglasio da im je bilo rečeno da se ne mešaju.

- Britanija nije želela da se žali na maltretiranje zatvorenika iz straha da ne poremeti odnose sa saveznicima - navodi se u izveštaju.

Nakon što je u okviru istrage ispitano 20.000 dokumenata, Gibson je rekao da je utvrđeno 27 pitanja koja je potrebno dodatno istražiti.

Istraga nije došla do faze intervjuisanja svedoka i prikupljanja dokaza, jer je obustavljena 2012. godine do okončanja krivičnih istraga.

Britanija je u novembru 2010. pristala da plati odštetu za 16 bivših zatvorenika u Gvantanamu zbog tvrdnji da su britanski špijuni znali za njihovo maltretiranje ili su u pojedinim slučajevima u njemu učestvovali.

Foto: Beta/AP Photo/Steve Ruark
Izvor: Blic

Pogledajte još