Malo korzo - mnogo dobre hrane

Korzo predstavlja svojevrsni izlog grada. Mesto susreta gde se razmenjuju važne i nevažne informacije i priče, ono na koje dolazite da " vidite i budete viđeni". Beogradsko “Malo korzo“ se nalazi na vrhu Bulevara kralja Aleksandra, broj 468.

Postoji već 15 godina, otvoren je u Peći a zatim preseljen u Beograd. Topla domaćinska atmosfera uspešno je preneta i zadržana, tako da važi za jedan od restorana koji imaju dušu.

Spoljnji izgled restorana vas neće impresionirati. Njegovi glavni aduti su skriveni unutra. Enterijer urađen u kombinaciji trešnjinog drveta i rustične cigle daje boemski šarm restoranu. Svako ko voli dobro da pojede preporučiće vam ovo mesto.

Oduševljenje nekih koji su probali njihova izvsrna rebarca na kajmaku nagnalo nas je da odemo i proverimo.

Da se dobar glas nadaleko čuje uverili smo se kada su nas dočekali skoro svi rezervisani stolovi. Možete da naslutite koja je kuhinja u pitanju - prava srpska. Gurmanski meni obiluje hladnim predjelima od vrhunskih proizvoda iz Srbije i okoline: njegoški pršut, zlatiborski kajmak, pljevaljski sir... Cene za porcije od 100 grama su do 290 dinara. Teleća čorba ili pečurke na žaru idealni su za one koji vole da započnu obrok nečim toplim.

Zaštitini znak restorana su svinjska rebarca na kajmaku, jagnjetina bez kosti kuvana u mleku sa kajmakom i punjena vešalica za dvoje. Cene ovih specijaliteta kreću se od 900 do 1.950 dinara, a veličine porcija su od 0.5 do 0.8 kg.

Probali smo jedan od njih - jagnjetinu kuvanu u mleku. Zalogaji koji se tope u ustima. Otkrili su nam tajnu - dobro kuvana jagnjetina se samo dokuva u mleku, tako da meso postane sočno i meko. Seče se na rolate i preliva kajmakom. Uz lepinju upravo ispečenu pod sačem predstavlja obrok kome je nemoguće odoleti.

Nakon toga je usledio pravi šok. Servirali su nam Karođorđevu šniclu dugu 50 cm, koja sadrži čak 800 grama mesa. Uz prilog od krompira, mladog kajmaka i salate nadmašiće sva vaša očekivanja. Cena od 900 dinara je sasvim korektna za specijalitet ovog gabarita.

Neki naši gosti je pojedu za ručak, sami naravno”, rekao nam je uz osmeh ljubazni konobar. Nismo se upustili u taj podvig, fenomenalna jagnjetina je bila dovoljna.

Za one koji dobar obrok ne mogu da zamisle bez ćevapa i pljeskavica pripremaju sočan roštilj na ćumur. Mućkalica od svinjskog filea, paradajza, paprike i domaćeg ajvara spada u najčešće naručivana jela po porudžbini. Ljubitelje rečne ribe obradovaće fileti šarana, soma i smuđa. Za sladak završetak obroka preporučuju orasnice, specijal baklave ili palačinke.

Da ugođaj bude potpun tu je i bogata vinska karta, ali i muzika na „uvce” koja će svirati samo za vašu dušu.

Tekst: Marija Milenković
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još