Sremska Mitrovica: Koga greju platani?

Dok se sanitarna seča 81 stabla platana, iz zaštićenog spomenika prirode starog 130 godina u Železničkoj, privodi kraju, na društvenim mrežama Mitrovčani debatuju gde je zavšilo isečeno drveće iz drvoreda.

- Iz gradske kase za sanitarnu seču drvoreda platana izdvojeno je, prema predračunu izvođača radova JKP “Komunalija”, 3,8 miliona dinara. U tu sumu ulaze troškovi orezivanja, iznajmljivanja vozila sa hidrauličnom platformom, zaštita orezanih stabala i odvoženje drveta. Zbog opasnosti po prolaznike i učesnike saobraćaja od 81 stabla orezano je 77, dok su četiri izvađena. Šta je sa isečenim platanima - to je pitanje za direktora “Komunalija” - kaže Jovo Dobrić, direktor Direkcije za izgradnju grada. On je naglasio da nadležnost Direkcije prestaje odvoženjem platana, te da on ne zna gde je kamionima i traktorima drvo odvezeno.

Radoslav Jevremović, direktor “Komunalija”, odbio je da odgovori na pitanje gde su završila drva od orezanih platana.

Mada je na mitrovačkom portalu prozivan u vezi s platanima, kao i ostali čelnici Srpske napredne stranke, Jevremović nam je u telefonskom razgovoru rekao da ne želi da daje izjave za “Blic”, niti da slučaj komentariše. Ali, Jevremović je pre nekoliko dana, u izjavi jednom lokalnom mediju, priznao da je više od 100 kubika drveta podeljeno radnicima “Komunalija” uz komentar da se “to tako godinama radi sa isečenim drvetom iako za to ne postoji gradska odluka”.

- Čim su platani isečeni, prijavio sam se poslovođi da upiše i mene na spisak za ogrev, ali do danas metra nisam dobio, mada u porodici samo ja radim. Čuli smo da su drva podeljena nekim rukovodiocima i radnicima bliskim njima - rekao je radnik “Komunalija”, koji je strahujući od gubitka posla insistirao da ostane anoniman.

Snežana Stanisavljević, direktorka Centra za socijalni rad “Sava”, kaže da ta ustanova nikada od “Komunalija” nije dobila drva od orezanih stabala iz mitrovačkih drvoreda, pa ni ove godine. Inače, Centar za 6.500 korisnika obezbeđuje novac za kupovinu dva kubna metra ogrevnog drveta.

Beogradski platani ugroženima

U Beogradu je JP “Zelenilo”, primera radi, najveći deo od oko 800 kubika drveta dobijenog sečom 500 platana sa Bulevara kralja Aleksandra, pre dve godine, dodelilo preko Nacionalne kancelarije i Crvenog krsta socijalno ugroženim porodicama, dok je manji deo prodat na licitaciji.

Foto: Ilustracija
Izvor: Blic

Pogledajte još