Partizan – Ril: Pobeda za istoriju

Fudbaleri Partizana postavili su klupski rekord, nakon pobede u revanšu 2. kola kvalifikacija za Ligu Šampiona, pošto su na svom terenu pobedili Ril sa čak 8:0 (ukupno 12:0) i tako ostvarili najubedljiviju pobedu na evro sceni. U narednom kolu Partizan će igrati sa Kiparskim Apoelom, koji je prošle godine bio protivnik Crvene Zvezde. Tim iz Nikozije je u 3. kolo prošao nakon pobeda i kod kuće i u gostima, nad ekipom Strejmur, sa Farskih Ostrva.

Susret Partizana i Rila pratilio je oko 8 000 navijača, a goleadu je otvorio Dijara u 4. minutu. Kleo je bio uspešan u 17, 51. i 72 minutu, Ilić u 39. i 63, Đorđević u 20, a Petrović u 66. minutu utakmice.

Zanimljiv detalj dogodio se na samom početku meča, kada su navijači zasuli atletsku stazu trakama, a sa tribina se čula pesma podrške, što je i protivnik nagradio dugim aplauzom. Na kraju meča igrači Rila su se ponovo zahvalili navijačima Partizana, koji su ih sa stadiona ispratili aplauzom, ali i uzvicima „Šampioni, šampioni“! Igrači su tada prišli južnoj tribini i bacili trake kojima su na početku bili pozdravljeni, u znak zahvalnosti za ambijent koji je napravljen u čast oba tima.

Trener gostiju, Osijan Roberts, ovaj gest je prokomentarisao kao svest njegovih igrača da su naišli na veoma jakog protivnika i da su uprkos visokom porazu doživeli nešto što se možda nikada više neće ponoviti:
- Svi smo uživali u meču, iako to rezultatski ne izgleda tako. Moji igrači su poluprofesionalci, koji treniraju dva puta nedeljno i ovaj meč je za njih veliko iskustvo. Velika je razlika u kvalitetu, ali nadam se i da smo imali dobru lekciju fudbala za ubuduće.

Trener Velšana je na kraju poželeo uspeh Partizanu uz akcenat na to da im želi i puno sreće kada se nađu u grupnoj fazi Lige Šampiona.

Podršku Rilu pružalo je oko 20 njihovih navijača, koji su na stadion došli sa zastavama Velsa, a navijali su sa jednog dela Zapadne tribine.

Trener, Slaviša Jokanović, veliki trijumf svog tima pre svega objašnjava dobrom koncentracijom i ambicijom koja je postavljena pre meča:
- Zaista je ohrabrujuće što smo postavili novi rekord, ali moramo biti svesni da nas za nekoliko dana očekuje mnogo jači protivnik, a samim tim i mnogo teži posao. Knjiga o Rilu je već zatvorena, a rezultat koji je postignut će nas samo ohrabriti da se ne plašimo narednog protivnika. Ambicije su i dalje iste, a to je da prođemo dalje i ja sam optimista.

Najviše razloga za radost, nakon Rila, imao je prošlogodišnji fudbaler Zvezde, a sada igrač tima iz Humske, Brazilac Kleo. Postigao je tri gola i na najbolji način se predstavio publici na početku sezone:
- Pošto su me navijači odlično dočekali, sve ove golove bih poklonio njima. Emocije posle utakmice su jako velike. Mislim da sam možda i prevazišao i moja, ali i očekivanja koja su imali navijači. Ipak, moram da kažem da je ceo tim zaslužan za ovaj trijumf. U narednom kolu posao će biti teži, ali verujem da možemo do plej-ofa, odnosno do 4. kola kvalifikacija.

Zahvalnost prema navijačima Brazilac je želeo da iskaže i na poluvremenu, kada je otrčao do Istočne tribine i želeo da baci dres u publiku. Zbog ogromne guzve, taj gest je odložen za kraj utakmice.

Dvostruki strelac, Brana Ilić, dva puta je bio i asistent pri pogotcima:
- Odlično smo odigrali obe utakmice, ali mislim da možemo i bolje od ovoga. Drago mi je što sam postigao golove i pokazao da sam u dobroj formi. Sada mogu da kažem da sam opravdao šansu koja mi je pružena.

Upravo je ovog igrača, na konferenciji koja je upriličena posle meča, pohvalio i trener Jokanović, rekavši da se u Partizanu minuti teško zarađuju, a da ih je Ilić pošteno odradio i ispunio sva očekivanja.

Prvi meč sa Apoelom Partizan će igrati 29. jula u Nikoziji, a revanš je nedelju dana kasnije u Beogradu.

Katarina Stojković 
22.07.2009.

Pogledajte još