Optužnica za zločine kod Višegrada

Foto: Cornelius Bechtler / Wikipedia

Oni se terete da su od početka aprila 1992. do kraja decembra 1995. godine, u okviru sistematskog napada Vojske i policije Republike Srpske, te paravojnih formacija, učestvovali u progonu civilnog bošnjačkog stanovništva u selu Rodić brdo u opštini Višegrad.

Jovan Popović je optužen da je 17. juna 1992. godine, u grupi s više naoružanih pripadnika srpske vojske koje je predvodio Milan Lukić, koji je osuđen na doživotni zatvor, učestovao u napadu, pretresu, protivzakonitom hapšenju i odvođenju muškaraca bošnjačke nacionalnosti iz njihovih kuća.

Tada su zarobljena četiri civila koja su iz sela Rodić brdo odvedena u policijsku stanicu u Višegradu gde su ubijeni.

Jovan Popović je članove njihovih porodica zlostavljao i pretio da će ih ubiti ako ne kažu gde se skrivaju ostali članovi porodice, koje je lično poznavao. On je u tom selu učestvovao i u prisilnom oduzimanju tehničke robe od meštana, kao i jednog putničkog automobila.

Kako se dalje navodi u optužnici, Jovan Popović je sredinom meseca juna 1992. godine jednu bošnjačku ženu i njeno dvoje maloletne dece držao u ropstvu i prisiljavao ih na fizičke radove u polju na njegovom posedu. Telo žene je ekshumirano je 2012. godine, a njenoj deci se od tada gubi svaki trag.

Goran Popović se tereti da je kao stražar u logoru Uzamnica učestovao u zlostavljanju, premlaćivanju, mučenju i seksualnom zlostavljanju bošnjačkih muškaraca i žena.

Krajem decembra 1992. godine, Goran Popović je sa još jednim stražarom izvodio iz zatvorskih prostorija dve zarobljene ženske osobe i odvodio na livadu do hangara gde se nalazila grupa vojnika.

Žene su bile prisiljavane na seksualni odnos sa zatvorenicima, a kada bi odbile da to čine, Goran Popović ih je tukao nogama, rukama i drvenim palicama po svim delovima tela od čega su zadobile teške povrede.

Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.


Beta

Pogledajte još