5 namirnica koje se nikada ne kvare

Donosimo vam 5 namirnica s čijih kutija i poklopaca možete skinuti prašinu i upotrijebiti ih za spravljanje ukusnih obroka kad god poželite.

Med
Med se može kristalizovati ili promeniti boju, ali se zbog svog antibiotskog delovanja ne može se pokvariti. Med čuvajte na hladnom, a ukoliko se kristalizira, teglu stavite u toplu (ne u kipuću) vodu i mešajte dok se ne vrati u prvobitno stanje.

Šećer
Bez obzira da li je u pitanju beli ili žuti šećer s većim postotkom melase, ova se slatka namirnica nikada ne kvari. U čemu je tajna? Šećer je ‘neprijateljsko’ okruženje za bakterije u kojem ne mogu živeti niti se razmnožavati. Jedino o čemu treba da vodite računa je da šećer bude na suvom i u dobro zatvorenoj posudi.

Ekstrakt vanile
Zbog alkohola koji sadrži, ekstrakt vanile nema rok trajanja već s vremenom sazreva. Čisti ekstrakt ima viši alkoholni procenat i traje večno, dok će aromi vanile nekoliko meseci nakon otvaranja ukus postati sve slabiji.

So
So se u najgorem slučaju može stvrdnuti. Kako biste to sprečili čuvajte ga na suvom, tamnom mestu na kojem će sačuvati svoju strukturu.

Pirinač
Rok trajanja ima samo smeđ pirinač koji je masniji zbog čega se može pokvariti. No, njegov rok trajanja možete produžiti čuvate li ga u hermetički zatvorenim posudama te u frižideru.

Izvor: Dnevnik.hr

Pogledajte još