Vladika Nikolaj "video" šta će biti sa Srbima

Jedno od dela vladike Nikolaja Velimirovića je “Nebeska liturgija” u kojoj kroz razgovor Svetog Save i Boga predskazuje šta će biti sa Srbima. I skoro sve je pogodio!

Iako je umro 1956.godine, kanonizovan je tek 2003.godine. Tokom svog života, izazivao je kontroverze, neki su ga optuživali za antisemitizam, a mnogi tvrde da je naginjao nacizmu, jer je svojevremeno i dobio orden od Adolfa Hitlera zbog obnavljanja vojnog groblja u Bitolju.

Ono što je napisao u “Nebeskoj liturgiji” pisano je kao da je Nikolaj gledao današnje vreme.

U pesmi vladike Nikolaja koju je otpevao sveštenik Vojislav Bilbija, na sebi svojstven način, može se primetiti potresna i surova istina koja je zahvatila naš narod.

Izgleda da su stvarno “sveštenici verom oslabili, a kaluđeri poste ostavili”, kao što piše vladika Nikolaj. Da li je tako?

Još piše da “devojke svilu nose, a grehom se ponose”, dok se “mladi momci poštenju smeju”. Da li vam i ovo zvuči poznato?

Kaže vladika Nikolaj i da se “sused suseda ne opravdava, već se kune krivo za nepravdu, zbog blatnjave zemlje od aršina“. Koliko ste puta pročitali i videli da su se komšije i rođaci potukli zbog zemlje?

Šta je to Vladika Nikolaj još predvideo u “Nebeskoj liturgiji”, otkrijte sami:

Izvor: Vesti online
Foto: Wikipedia.org

Pogledajte još