Zoran Pusić: Zastrašujuća je podrška Katoličke crkve referendumu protiv ćililice

"Javna podrška Katoličke crkve referendumu protiv ćirilice deluje degutantno i zastrašujuće, s obzirom na veliki uticaj crkve na stanovništvo Hrvatske", izjavio je Pusić.

On je za novosadski "Dnevnik" istakao da podrška Katoličke crkve referendumu protiv ćirilice, djeluje još čudnovatije, s obzirom na apsurdnost referendumskog pitanja.

"Ap­so­lut­no je ne­pri­hva­tlji­vo to što je Cr­kva otvo­ri­la vra­ta afir­ma­ciji ­referenduma pro­tiv ći­ri­li­ce i da­la mu jav­nu po­dr­šku, iako je očigledno da je čak i sa­mo re­fe­ren­dum­sko pi­ta­nje ap­surd­no, jer ispada da ma­nji­na mo­že uži­va­ti ma­njin­ska pra­va sa­mo ka­da po­sta­ne ve­ći­na",
kaže Pusić.

Prema nje­go­vim re­či­ma, ni­je i ne mo­že bi­ti de­mo­kra­ti­ja ka­da ve­ći­na terori­še ma­nji­nu.

U tom kon­tek­stu, Pu­sić je pod­sje­tio na stra­šno is­ku­stvo Ne­mač­ke iz tride­se­tih go­di­na pro­šlog ve­ka, ka­da su na­ci­sti do­šli na vlast de­mo­krat­skim pu­tem, da bi se ubr­zo po­tom na nji­ho­vom uda­ru na­šle prak­tič­no sve ma­nji­ne.

Pu­sić kaže da je uve­ren u to da će Ustav­ni sud Hrvatske ini­ci­ja­ti­vu i re­fe­ren­dum­sko pi­ta­nje proglasiti ne­u­stav­nim, tim pre što bi u po­sto­je­ćim okol­no­sti­ma bi­lo ri­skant­no da izjašnjavanje građana o ovom pitanju bude odr­žano.

Govoreći o slu­čaju hrvatskog fud­ba­le­ra Josipa Džoa Ši­mu­nića, koji je na stadionu uz­vikivao ustaški pozdrav "Za dom sprem­ni", Pusić je ocenio da je sam Ši­mu­nić "minoran pro­blem".

"Pro­blem je či­ta­va jed­na ge­ne­ra­ci­ja ko­ja ni­šta ne zna o zlo­ćud­no­sti usta­škog re­ži­ma i za­to bez ika­kvog za­zo­ra da­nas kli­če `Za dom`
",
ka­že Pu­sić.

Izvor: Blic/ foto: AP

Pogledajte još