150 godina od rođenja Nikole Tesle

U sredu 18. oktobra 2006. godine u Galeriji SANU,  uz prisustvo velikog broja poštovalaca Nikole Tesle, svečano je otvorena izložba "150 godina od rođenja Nikole Tesle"

Uvodnu reč dao je akademik Dinko Davidov, upravnik Galerije SANU, a izložbu je govorom o Teslinom životu i delu zvanično otvorio akademik Nikola Hajdin, predsednik SANU. Grupa mladih naučnika nam je na fascinantan i upečatljiv način demonstrirala rad jednog od Teslinih izuma, što je publika pozdravila velikim aplauzom.

Na izložbi su izloženi modeli i makete Teslinih izuma sa pratećim fotografijama, crtežima i tekstom. Izgrađena je Teslina laboratorija sa instrumentima i njegovim ličnim predmetima i odećom i prikazana arhiva Muzeja Nikole Tesle.

Nikola Tesla (10. jul 1856 - 7. januar 1943), američki naučnik srpskog porekla, najviše je doprineo nauci i tehnološkom progresu sveta kao pronalazač obrtnog magnetnog polja, indukcionog motora, polifazne naizmenične struje, generatora i kompletnog sistema proizvodnje i distribucije električne energije. Po njemu je jedinica međunarodnog SI sistema dobila naziv — mera za magnetnu indukciju "tesla". Tesla je konstruisao generator struja visoke frekvencije i napona, sada poznat kao "Teslin transformator", transformator bez jezgra, Teslina zavojnica, ili Teslin kalem.

Organizatori i pokrovitelji izložbe su Galerija SANU, Muzej Nikole Tesle i Vlada Republike Srbije.

Dragan Kljajić

Pogledajte još