Tehnološki trendovi koji nas čekaju u 2014.

1. Aplikacije će menjati društva
Visoka penetracija i korišćenje pametnih telefona potpuno su promenili načine komunikacije i načine na koje koristimo internet. Danas ulazimo u novu fazu, u kojoj korisnici zahtevaju aplikacije koje će im pomoći za izvršavanje dnevnih obaveza, kupovinu, komunikaciju sa državnim institucijama. Aplikacije postaju bitnije od samog telefona koji koristite.

2. Vaše telo kao šifra
Korisnici danas imaju naloge na velikom broju sajtova i društvenih mreža, a pamćenje šifara postaje prava glavobolja. Upravo zato se povećava interesovanje za biometričkim alternativama. Prema Ericssonovom istraživanju, 52 posto korisnika pametnih telefona želi da koristi otisak prsta umesto šifre, a 48 posto je zainteresovano za skeniranje zenice oka kao načina za otključavanje telefona. Čak 74 posto ispitanika smatra da će pametni telefoni sa ovim opcijama biti uobičajena pojava u 2014.

3. Bolje upoznavanje sebe
Krvni pritisak, puls, broj koraka su samo neke od stavki koje korisnici žele da mere putem svojih mobilnih uređaja. Gotovo 40 posto ispitanika je odgovorilo da želi da njihovi pametni telefoni beleže sve fizičke aktivnosti tokom dana.

4. Internet na svakom mestu
Zadovoljstvo korisnika internetom, na njihovom pametnom telefonu, je i dalje ispod glasovne komunikacije. Korisnici shvataju da broj crtica koje pokazuju jačinu signala ne mora da bude relevantan pokazatelj kvaliteta, jer ono što je dovoljno za dobru glasovnu komunikaciju nije uvek i za servise na internetu.

5. Pametni telefoni će smanjiti digitalni jaz

Pristup internetu nije ujednačen na globalnom nivou. Ipak, jeftiniji pametni telefoni za korisnike predstavljaju idealnu zamenu za skuplje kućne računare, kojima se mogu povezati na internet. Čak 51 odsto ispitanika istaklo je da je za njih mobilni telefon najvredniji uređaj, a za mnoge i jedini način da se povežu na internet.

6. Benefiti prevazilaze brige
Internet je postao sastavni deo naših života, a rizik od biti „online 24 časa“ postaje sve veći. Skoro 56 posto ispitanika je izrazilo brigu za svoju privatnost, ali je samo četiri odsto istaklo da će zbog toga koristiti internet u manjoj meri.

7. Gledamo šta nam drugi kažu
Iako imamo sve veće mogućnosti u izboru načina gledanja videa, veliki uticaj na naš izbor imaju prijatelji. Čak 38 posto ispitanika je odgovorilo da je gledalo video klipove nekoliko puta nedeljno na preporuku prijatelja.

8. Viša kontrola protoka
Ukupno 48 posto korisnika na svom pametnom telefonu koristi aplikacije, koje prate protok podataka kada su povezani na internet. Njih 33 odsto želi da se uveri da su potrošili tačno onoliko koliko im operator naplaćuje, a 31 posto tako želi da limitira sebe da ne bi potrošili više od količine koje imaju u paketu.

9. Senzori na svakom mestu Do kraja 2016. skoro 60 posto korisnika pametnih telefona očekuje da će senzori biti korišćeni gotovo svuda – od zdravstva, prevoza, automobila do kuća i njihovih radnih mesta.

10. Video na više uređaja
Ukupno 19 posto strimovanog sadržaja odlazi na pametne telefone i tablete. Upravo zbog toga, korisnici sve češće menjaju lokaciju gde prate TV program i prilagođavaju je svom životnom stilu. Mnogi će započeti gledanje serije kod kuće, pauzirati je i nastaviti da je gledaju na mobilnom uređaju u prevozu do posla. Kako budu menjali lokaciju, tako će menjati i uređaje.

Foto: Ericsson
Izvor: Benchmark

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.