Poraz od Brazila: Srpske rukometašice osvojile istorijsko srebro

Prvo poluvreme obeležile su Dragana Cvijić i Alesandra Do Nasimento sa po pet golova za oba tima, ali je Brazi stekao dva gola na poluvremenu serijom 5:0 u finišu.

Brazil je poveo na startu, ali Srbije predvođena perfektnom Cvijićevom (5/5) stiže do dva gola prednosti (10:8). Međutim, u poslednjih desetak minuta naš tim je imao problema u napadu, pa rivalke preokreću.

Ovo je drugi međusobni duel ovih selekcija na prvenstvu u našoj zemlji, Brazil je slavio u grupnoj fazi 25:23. Od tog meča oba tima su vezala pet pobeda.

Srbija je u nokaut fazi bila bolja od Južne Koreje, Norveške i Poljske, a Brazil od Holandije, Mađarske i Danske. Obe selekcije su se mučile u četvrtfinalu, a bile ubedljive u polufinalu.

Bronzanu medalju na SP u Srbiji osvojila je selekcija Danske. Tako će u konačnom plasmano prva tri mesta zauzeti selekcije koje su bile u istoj grupi u prvoj fazi u Nišu.

Sreću rukometašicama Srbije putem video-bima uputio je i verovatno najbolji srpski sportsita svih vremena Novak Đoković. Meč u Areni prate i čelnic ljudi naše države, predsednik Tomislav Nikolić i premijer Ivica Dačić, kojima društvo pravi minister omladine i sporta Vanja Udovičić.

Tok meča:

Prvi gol u finalu postigla je najbolja rukometašica Brazila Alesandra do Nasimento u prvom minutu, ali vrlo brzo Dragana Cvijić donosi izjednačenje. Srbija odmah brani napad rivala I pravi kontru, ali Ognjenović ne koristi zicer, što kažnjava Da Silva i vraća gošće u vođstvo.

U narednih nekoliko minuta odbrana Srbije nije bila na nivou, Da Silva postiže još dva gola, jedan u napadu sa igračicom manje, ali Damnjanović i Cvijićeva drugim golom održavaju korak Srbije.

U osmom minutu igre Tomaševićeva beleži prvu odbranu, ali napad naivnu gubi loptu što lako kažnjava Nasimento za drugi gol Brazila sa igračem manje na terenu (5:3). Ipak, sve greške u propuste nadoknadila je sjajna Cvijićeva koja brzo stiže do trećeg gola u finalu u Areni.

Konačno, posle desetak minuta privikavanja na atmosferu Srbija je zaigrala u prepoznatljivom stilu u Areni. U desetom minutu Damnjanovićeva je donela izjednačenje, a dva minuta kasnije Cvijić je iskoristila sedmerac i četvrtim golom donela našem timu prvu prednost – 6:5.

Srbija je kontrolisala tempo meča u nastavku, golom Popovićeve je povela sa dva gola razlike (8:6), ali je Rodriges odmah vratila Brazilke u ritam. U narednih nekoliko minuta zakazao je srpski napad, ali je blistala na golu Jovana Risović sa četiri intervencije. Međutim, nije uspela da zaustavi i šut Do Nasimento iz sedmerca za izjednačenje.

Post od pet minuta našeg tima bez gola okončava fenomenalna Cvijićeva koja nastavlja da igra bez greške I iz petog šuta postiže i peti gol (9:8). Amorim i Do Nasimento donose Brazilu izjednačenje rezultata, naš tim ponovo ulazi u krizu u napadu što rivalke koriste te preko Rogriges i petim golom sjajne Do Nasimento 'golom' beže na 12:10.

Krajem poluvremena naš tim ponovo ulazi u problem u napadu, a Brazil serijom od tri gola preokreće na 12:10. Selektor Bošković traži tajm-aut, ali to ne pomaže, Brazilke dobijaju novi sedmerac koji ponovo koristi Do Nasimento za +3. U samoj završnici Andrea Lekić drugim golom na meču vraća Srbiju u bolji položaj pred drugih 30 minuta.

Oba tima su loše počela drugi deo meča, prvih nekoliko minuta obeležile su greške i izgubljene lopte, ali bolje se snalaze Brazilke i golom Kavalierijeve iz kontre ponovo stiču tri gola prednosti. Strah je očigledno uticao na igru našeg tima koji je delovao bezidejno u napadu, pa Brazil golom Amorim beži na 15:11.

Vrlo brzo rivalke stižu i do +5, ali u narednih nekoliko minuta konačno se razigrala i Srbija. Loš period prekida Lekićeva golom iz sedmerca, a potom naš tim koristi prednost igrača više te preko Ognjenović smanjuje na 16:13. U međuvremenu su Srpskinje dva puta pogodile okvir gola.

Brazil je potom imao dva sedmerca u nizu, ali je fantastično branila Katarina Tomašević, a njene saigračice to maksimalno koriste i sa igračicom manje na terenu preko Živkovićeve potižu gol za 16:14. Dvadeset minuta pre kraja rivalke nisu imale rešenja za sjajnu Tomaševićevu, držala je Brazilke skoro deset minuta bez gola pa Damnjanovićeva smanjuje na samo gol zaostatka.

Naš golman je uspeo još dva puta da zaustavi napad protivnika, ali Brazilke koriste seriju faulova I dva isključenja za Srpkinje te prvim golom Do Nasimento u nastavku prekidaju sopstvenu agoniju. Ipak, Živkovićeva ponovo pokazuje da je specijalista za igru sa igračem manje, donosi Srbiji gol sa samo četiri igračice na terenu (16:15).

Kavaleiro održava Brazil na +2, ali Nišavić donosi našem timu novi gol sa igračicom manje. Usledila je nova sjajna intervencija Tomaševićeve, ali s druge strane Pesoa čuva gol rivala. U međuvremenu Rodriges vraća na +2, pa deset minuta pre kraja Bošković traži novi tajm-aut pred napad našeg tima (19:17).

Lekićeva gubi lopti, ali njenu grešku ispravnja Nuneš, a Krpež iz kontre smanjuje na gol zaostatka. Tomašević beleži novu odbranu posle šuta Rodriges, ali Živković ne uspeva da savlada Pesou. S druge strane Amorim gubi loptu i Damnjanović trči u kontru, ali ne koristi zicer, Pesoa sjajno brani i postaje junak Brazilki.

Međutim, u praktično izgubljenoj situaciji u nastavku napada Jelena Nišević kupi loptu posle odbitka i pored dve najbolje igračice Brazila donosi izjednačenje pet minuta pre kraja. Nažalost Piedade vraća Brazil u vođstvo, ali Amorim pravi faul za isključenje i Srbija dobija dva minuta sa igračicom više.

Posle dugo vremena Cvijićeva se konačno oslobodila žestoke odbrane i iznudila sedmerac koji četvrtim golom u novi egal pretvara Lekićeva (20:20). Međutim, naša odbrana ne uspeva da zaustavi brojčano slabijeg rivala, te se Nunes probija za novu prednost Brazila, dva minuta pre kraja.

Cvijićeva loše završava veoma važan napad našeg tima, a Brazil dug napad preko Rodriges pretvara u velikih 22:20, minut pre kraja. Srbija je odigrala brzopleto u narednom napadu i definitivno ostala bez pobede i zlatne medalje.

Izvor: B92
Foto: Beta - Branislav Božović

Pogledajte još