Kada je vreme za kreme protiv bora?

Kada je pravo vreme za korišćenje prvih krema protiv bora? Verovatno bi najtačniji odgovor bio – kada se one pojave, ali to ne znači i da i pre toga ne bi trebalo da preduzmete određene korake kako biste zaštitili kožu lica od prebrzog starenja. Drugim rečima, u dvadesetim bi trebalo da preduzmete sve preventivne mere, kako bi tridesete, četrdesete i one godine na više bule što naklonjenije vašem licu.

Evo kako bi trebalo da se brinete o svojoj koži, u skladu sa godinama.

Dvadesete…
U načelu, u dvadesetim nije potrebno da se koriste klasične kreme protiv bora, nego je važna prevencija kako se na licu ne bi pojavili prerani znakovi starenja. Dve kreme su u dvadesetim "must have“: hidratantna krema sa zaštitnim faktorom 30 na više, koja štiti od UVA i UVB sunčevih zraka. Preporučuje se da se koristi tokom cele godine, ali posebno u proleće, leto i jesen, kao i zimi ako se bavite zimskim sportovima. Druga krema je hranjiva hidratantna krema za noć, koja će dati koži sve hranjive sastojke kako se bore ne bi prerano pojavile.

Korišćenje krema protiv starenja kože tada može čak da ima i suprotan efekat od očekivanog. Naime, koža u dvadesetim ima drugačiju strukturu nego u kasnijim godinama, a jedan od njenih prednosti je da je elastična i ima izvandrednu moć obnavljanja, pa joj u načelu nije potrebna dodatna pomoć za proizvodnju kolagena. Potrebna je samo redovna nega, dovoljno vlage i zaštitni faktor. Korišćenje krema protiv starenja u nekim slučajevima u tim godinama može da izazove isušivanje kože, preterano mašćenje, crvenilo i slične probleme...

S druge strane, postoje zagovornici retinola, sastojka mnogih krema protiv bora, jer istraživanja koja su sprovedena dokazuju da on zaista vrlo povoljno utiče na regulaciju rada kože, pa tako i pomaže u smanjenju akni koje osobe u dvadesetima još uvek često imaju, sužuje pore, izjednačava boju kože… Retinol se ne preporučuju ženama koje su trudne ili koje doje, jer može da izazove crvenilo, isušivanje kože, kao i perutanje, posebno na početku njenog korištenja.

Tridesete…
Jednom kada dođete i prođete prag tridesete, većina osoba počinje da primećuje prve izraženije bore, što je znak da je definitivno vreme za izbor kvalitetne kreme protiv bora. Potrebno je da nabavite hidratantnu kremu protiv bora koja ima zaštitni faktor 30 ili više, preporučuje se i losion protiv bora za učvršćivanje kože i naravno, krema protiv bora za noć. Dobrodošli su losioni ili kreme za područje oko očiju, koji svojim sastojcima zaglađuju bore i prosvetljuju tamne krugove oko očiju koji su sve češća pojava u tim godinama. Takođe, preporučuje se piling kože jednom nedeljno, što dodatno čisti kožu od mrtvih ćelija i omogućuje porama normalno izlučivanje sebuma.

Prilikom kuovine krema obratite pažnju na sastojke. Nemojte da kupujete kremu samo zato što se reklamira na televiziji ili zato što ima lepu ambalažu. Evo šta bi trebalo da sadrži krema ili losion koji kupujete: antioksidante kao što su vitamin C i/ili E, voćne kiseline nara, acai bobica, jabukovu kiselinu koje pomažu u proizvodnji kolagena i elastičnosti kože. Takođe, krema bi trebalo da ima sastojke kao što je aloe vera ili određene vrste gljiva. Ili pak druga vrsta krema protiv bora bi trebalo u sebi da ima hijaluronsku kiselinu, lipide i aminokiseline kao što su peptidi i ceramidi, koji održavaju kožu vlažnom.

Četrdesete na više…
Ako brigu o koži počnete u dvadesetim, u četrdesetim, pedesetim pa na više, vaša koža bi trebalo da ima mnogo manje bora, nego što bi imala bez nege. Na žalost, starenje kože se ne može sprečiti, ali se može usporiti, što je na kraju i cilj. Ono u čemu se četrdesete, pa na više razlikuju od tridesetih je da se preporučuje korišćenje krema protiv bora koje su namenjene rešavanju specifičnih problema kao što su na primer bore na licu ili specifične linije oko očiju.

Takođe, u tim godinama se preporučuje korišćenje i seruma protiv starenja kože, koji su skuplji, ali zbog svoje koncentracije sastojaka, vrlo su dobra dopuna kremama. Tražite sve što ste tražili u kremama u tridesetima, ali se takođe nemojte ustručavati da potrošite i koji dinar više za kvalitetniju kremu s većim koncentracijama sastojaka koji pomažu u usporavanju daljeg starenja kože ili koje čak do određene mere izglađuju već nastale bore.

Kako još sprečiti prerano starenje kože?

1. Prestanak pušenja
2. Manje stresa
3. Zdravija ishrana
4. Redovna fizička aktivnost
5. Dovoljan dnevni unos vode
6. Izbegavajte brze dijete
7. Što više sna

Izvor: Žena
Foto: Morguefile

Pogledajte još