62 godine čekala da sahrani muža

Ostaci Džozefa Genta, koji će biti sahranjen sa svim vojnim počastima, tek nedavno su identifikovani. Klara Gent sačekala je kovčeg sa ostacima na aerodromu u Los Anđelesu.

-Rekao mi je, ako mu se išta desi, da bi voleo da se ponovo udam. Ja mu rekla da to nikako ne dolazi u obzir. Evo me i dalje ovde, još uvek sam njegova žena – izjavila je ona za novinare.

Gent radio je kao bolničar na frontu, a nestao je u akciji 30. novembra 1950. Prema zvaničnim podacima, jedinicu su napale brojno nadmoćnije kineske snage kod grada Kunu-ri u Severnoj Koreji.

Jedinica se povukla, sa brojnim žrtvama. Mnogi američki vojnici su tog dana zavedeni kao nestali. Oni koji su preživeli i vratili se kući 1953, rekli su da je Gent povređen u bici, da je zarobljen i da je umro u logou početkom 1951, usled neuhranjenosti i nedostatka medicinske brige.

Njegovi ostaci identifikovani su zahvaljujući novim tehnologijama. Kada su pronađeni posmrtni ostaci Genta, nije međutim poznato. Skoro 7.900 Amerikanaca i dalje se vode kao nestali u Korejskom ratu.

Klara Gent rekla je da je upoznala svog muža 1946, u vozu za Kaliforniju. Venčali su se dve godine kasnije. Klara živi u Inglvudu, blizu losanđeleskog aerodroma, u kući koju je kupila ’60-tih godina dok je čekala supruga da se vrati.

-Veoma sam ponosna na njega. Bio je divan muž, pun razumevanja. Voleli smo jedno drugo, bili smo od iste sorte. To je ono što je naš brak činilo potpunim – istakla je ona.

Gent će biti sahranjen 28. decembra u Inglvudu. Klara dodaje da će ona, kad umre, biti sahranjena pored njega, preneo je “Skaj njuz”.

(old_image)

Foto: Beta/AP Photo/Los Angeles Times, Andrew Renneisen, Pool
Izvor: Blic

Pogledajte još