Marija Aljokina: Da sam imala izbor odbila bih amnestiju

Foto: Mikhail Metzel / AP

Ona je tim povodom izjavila da je to bio potez samo radi publiciteta i istakla da bi više volela da je ostala u zatvoru.

"Mislim da ovo nije amnestija, nego skrnavljenje"
, rekla je Aljohina u izjavi za ruski televizijski kanal “Dožd”, navodeći da se ta amnestija odnosi samo na mali deo zatvorenika, prenela je agencija AFP.

"Mislim da ova amnestija ne predstavlja humanitarni čin, već da je svrha toga čist publicitet. Da sam imala izbor da odbijem da budem amnestirana, uradila bih to"
, istakla je Aljohina.

Aljohina je bila osuđena na dvogodišnju zatvorsku kaznu zbog protesta protiv ruskog predsednika Vladimira Putina u moskovskoj crkvi, prenela je agencija Rojters.

"Upravo su je oslobodili"
rekao je Pjotr Verzilov, suprug članice benda Nadežde Tolokonjikove (24), koja treba da bude, takođe, oslobođena na osnovu amnestije.

Njih dve su osuđene na dve godine zatvora zbog huliganizma jer su izvodile performans “pank molitva” protiv Putina.

Aljohinoj i Tolokonjihovoj zatvorske kazne ističu u martu, ali su amnestirane na Putinov predlog, jer su, kako je obrazloženo, obe majke male dece.

Treća članica benda Jekaterina Samucevič je oslobođena početkom ove godine pošto je uložila žalbu na presudu.

Advokati su saopštili da je amnestirano još 30 aktivista “Grinpisa” zbog protesta na naftnoj platformi u severnom delu Barencovog mora.

Aljokina je tako izašla na slobodu i neće odležati dvogodišnju kaznu zatvora na koju je osuđena zbog protesta grupe protiv Putina u glavnoj moskovskoj crkvi.


Blic

Pogledajte još