Filmski centar Srbije: Novac za četiri filma

Na javnoj sednici Upravnog odbora Filmskog centra Srbije objavljeni su rezultati poslednjeg konkursa za podršku proizvodnje filmova za 2013. godinu, u kategoriji Sufinansiranje završetka produkcije filma iz rebalansa budžeta.

Na predlog komisije o izboru projekata (Nebojša Romčević, Žarko Dragojević, Svetlana Popović, Andrijana Stojković, Stevica Živkov i supervizor produkcije Miško Stevanović), UO FCS doneo je odluku na osnovu člana 18 Zakona o kinematografiji, da novac dobiju četiri igrana filma: "Montevideo, vidimo se" reditelja Dragana Bjelogrlića (producent "Intermedija netvork" iz Beograda) sufinansiraće se sa 10.000.000 dinara, "Enklava" reditelja Gorana Radovanovića (producent "Nama film" iz Beograda) sa 7. 000.000 dinara, "Čudna šuma" reditelja Sabolča Tolnaija (producent "Atalanta" iz Subotice) dobiće 4.000.000 dinara, a "Mamuli" reditelja Milana Todorovića (producent "Viktorija film" iz Beograda) ide 4.800.000 dinara.

Na spisku odabranih su i dva dokumentarca - "Šuma" reditelja Siniše Dragina (producent "Oktobar film" iz Beograda), koji će biti podržan sa 2.000.000 dinara, i u "U mraku" reditelja Gorana Stankovića (producent "This and that production" iz Beograda), koji dobija 1.500.000 dinara. Od animiranih projekata odabran je "Šešir", reditelja Andreja Janevskog (producent "Muvi dram" iz Beograda), kome za završetak produkcije ide 450.000 dinara.

Kako je rečeno u obrazloženju ove odluke, komisija je napravila izbor od ukupno 35 projekata koji su bili prijavljeni na konkursu, rukovodeći se filmsko-umetničkom vrednošću projekta, kinematografskim značajem (potencijali bioskopske gledanosti i drugog prikazivanja), realnošću produkcionih zahteva i raspoloživim sredstavima Filmskog centra Srbije.

Direkcija FCS, na osnovu uvida u sopstvenu dokumentaciju, nije prihvatila tri prijavljena projekta: "Top je bio vreo" reditelja Slobodana Skerlića (producent "Drina film" iz Beograda), jer je, kako je rečeno, već bio korisnik sredstava FCS po konkursu za proizvodnju filmova za 2010. godinu. Sa istim obrazloženjem odbijen je i projekat "Nigde" reditelja Predraga Velinovića (producent "Sirijus prodakšn" iz Beograda), koji je bio korisnik sredstava po konkursu za proizvodnju za 2008. godinu, kao i "Bili smo prvaci sveta" reditelja Ivice Videnovića (producent "Sinamon prodakšn"), film koji je završen i javno prikazan u septembru ove godine.

I mada je Filmski centar Srbije uspeo da završi sve planirane konkurse, filmadžije koje su nezadovoljne rezultatima o odlukama komisije tvrde da "niti su svi siti, niti su sve koze na broju".

Izvor: b92

Pogledajte još