U Srbiji za iole pristojan život treba vam plata od 700 evra

"Zakoni o radu, stečaju i privatizaciji na kojima radi Vlada jesu važni, ali mi imamo drugi problem. Za dobro poslovanje su potrebne dobre plate. Imajući u vidu cene, u Srbiji bi plata trebalo da bude bar duplo veća od prosečne", rekao je Sertić, uz ocenu da će 2014. biti godina zaokreta i velikih izazova.

Prosečna zarada u Srbiji je 44.000 dinara. Tolika je otprilike i u trgovini. U industriji je nešto veća od 50.000. Ovaj prosek podigle su, međutim, zarade u proizvodnji duvana, naftnih derivata i lekova, koje su u oktobru iznosile 110.000 dinara.

Privrednik Petrašin Jakovljević kaže da je to maksimum u trenutnim okolnostima.

"Voleo bih da vidim proizvodno preduzeće koje radnicima može mesečno da daje po 700 evra. U Srbiji to nije realno. Možda u delatnostima koje se bave telekomunikacijama ili finansijama, ali u prerađivačkoj industriji to ne može da bude više od 45.000 dinara"
, kaže Jakovljević.

Prosečna zarada u Hrvatskoj je 850 evra. Cene u ovoj zemlji, međutim, ništa nisu veće nego u Srbiji. Maksimalnih 20 odsto skuplje su osnovne životne namirnice, ali su jeftiniji higijena, tehnika, automobili, čak i garderoba. Nižu prosečnu platu od Srbije u regionu ima BIH gde građani zarađuju 422 evra mesečno. I ovde su, međutim, cene niže nego u Srbiji. Egzistencijalni proizvodi poput mleka, šećera, brašna, jeftiniji su i do 15 procenata.

Ekonomista Vladana Hamović smatra da je kriza najviše pogodila one koji imaju prosečna primanja, a takvih je oko 60 odsto među zaposlenima.

"Sigurno je najteže ljudima koji ne rade ili imaju najniže zarade, ali se skupoća lomi na onima koji imaju prosečnu platu. Hrana sa 40 odsto učestvuje u kućnom budžetu"
, kaže Hamovićeva.

Izvor: 24 sata
Foto: Morguefile

Pogledajte još