U Srbiji milion napuštenih pasa, problem niko ne rešava

U Srbiji postoji oko milion napuštenih pasa, što našu zemlju svrstava u veoma nehumane i znatno povećava rizik po javno zdravlje stanovništva, poručili su veterinarski stručnjaci i predstavnici udruženja za zaštitu životinja.

"To je ekološki problem i problem javnog zdravlja. Srbija se ubraja u zemlje sa niskim humanim indeksom, u koje se ubrajaju zemlje trećeg sveta, pa smo tako svrstani u jednu od potencijalno najrizičnijih zaraznih zemalja", rekla je doktorka veterine Dunja Kovač.

Ona je ocenila da se u Srbiji svi bave posledicama a niko uzrokom, tako da, iako postoji, Zakon o dobrobiti životinja se ne poštuje, odnosno nesavesni vlasnici koji svoje životinje izbace na ulice ne bivaju kažnjeni, iako su Zakonom jasno propisane kazne za to nedelo.

"Imali smo slučaj kada smo pronašli čipovanog napuštenog psa, što znači da se zna ko mu je gazda. Prijavili smo to nadležnima, a oni su nam kazali da nemaju goriva da se odvezu do vlasnika tog psa"
, ispričala je Lana Đorđević, predstavnica udruženja za zaštitu životinja "Spans" iz Novog Sada.

Doktorka veterine Veselina Pelagić optužila je nadležne u Srbiji da se ponašaju neodgovorno prema ovom problemu, uključujući i Upravu za veterinu pri Ministarstvu poljoprivrede.

"Iako je članica Svetske organizacije za zaštitu životinja (OIE) i iako su preporuke te organizacije obavezujuće za svaku zemlju-članicu, Srbija te preporuke svesno ignoriše", kaže Veselina Pelagić i dodaje da Srbija nema nacionalnu strategiju za ovu problematiku.

Izvor: Beta
Foto: Beta - AP - Vadim Ghirda

Pogledajte još