fbpx

Dačić: Ukidanje bezviznog režima bila bi katastrofa

Dačić je dodao da Srbija ima veliki problem s azilanatima koji odlaze u Zapadnu Evropu, a najviše sa Nemačkom, tako da "moramo biti svesni težine grešaka na svoju štetu jer mi uporno 'radimo' na suspenziji viza".

Premijer je podsetio da od 9. januara iduće godine na snagu stupa suspenzivna klauzula, tako da vize za pojedine zemlje mogu biti uvedene na traženje dve trećine članica Evropske unije ukoliko broj azilanata naglo poraste u tim zemljama.

Dačić je dodao da je sedam zemalja nezvanično najavilo da će inicirati ponovno uvodjenje viza i da će Srbija učiniti sve da se to ne desi, ali da se država "često bori protiv nepoznatog protivnika".

Po rečima premijera i ministra unutrašnjih poslova, drugi problem su migranti kojih je u Srbiji sada oko 5.000, dok ih je pre pet godina bilo 100. Dačić je najavio uključivanje predstavnika EU u rešavanje tog problema da bi se evropski fondovi koristili za izgradnju objekata za smeštaj migranata u Srbiji.

Dačić je danas u Užicu postavio kamen-temeljac studentskog doma na mestu nekadašnje kasarne u Krčagovu, posetio Forenzički centar i Učiteljski fakultet.

Izvor: Beta
Foto: Beta - Milan Obradović

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.