Pažljivo sa prazničnim ukrasima: Saveti kako da ne zapalite kuću

U saopštenju se ističe da podatak od ukupno loše ocenjenih proizvoda 41 odsto dolazi sa kineskog tržišta i ne ide u prilog ustaljenoj predrasudi da su „brendirani“ proizvodi po pravilu bezbedniji od „kineskih“.

U saopštenju se navode opšta pravila i saveti za bezbednost pri ukrašavanju doma.

Među njima se ističu da se izbegava pušenje i da se ne drže upaljene sveće u blizini jelke i drugih zapaljivih ukrasa.

U blizini otvorene vatre, kod kamina ili sveća, ne treba nositi odeću labavih rukava, a veštački sneg u spreju može da iritira respiratorne organe.

Asocijacija potrošača srbije savetuje da se pažljivo čitaju etikete i deklaraciju na ovom proizvodu i pratite uputstva za upotrebu.i da se proverava svaki set svetiljki za jelke, novi ili stari, utičnice, kablovi.

Nikada ne stavljajte električne svetiljke na metalnim površinama, a lampice sa jelke isključite kad spavate i kad niste kod kuće, savetuje ta asocijacija.

Takođe savetuje da saznate ko je dečji paketić upakovao, proizvođač ili trgovac i da se informišite o njegovom sadržaju.

Takođe treba proveriti bezbednost i poreklo igračaka, odnosno da li igračka u paketiću ima oznaku za bezbednost (CE), i da li je igračka adekvatna za uzrast vašeg deteta da li imaju oštre ivice, da li se odvajaju sitni delovi, kao što su oči, uši i da li se farba sa igračke lako skida.

Oznaka (Znak zabrana O-3) ukazuje na to da deca ispod tri godine ne treba da se igraju sa tim igračkama, ističe se u saopštenju.

Izvor: 24sata

Pogledajte još