Centroafrička Republika: Mirovnjaci pucali na demonstrante, poginula jedna, ranjeno 40 osoba

Vojnici iz Čada koji su deo međunarodnih snaga pod mandatom Ujedinjenih nacija otvorili su vatru na demonstrante u blizini prestoničkog aerodroma pošto su na njih poletele kamenici uz optužbe za saučesništvo sa pobunjenicima koji terorišu stanovništvo, javio je novinar AFP s lica mesta.

Francuzi su brzo intervenisali i evakuisali ranjene, njih oko 40, od kojih su troje u teškom stanju. Oni su prebačeni u hitnu pomoć - objekat organizacije Lekari bez granica na aerodromu u Bangiu, potvrdio je koordinator organizacije Lindis Hurum.

Nekoliko stotina demonstranata, hrišćana okupilo se da bi zatražili odlazak predsednika Mišela Đotodia, bivšeg lidera pobunjenih Seleka koji je postao prvi muslimanski vođa većinskog hrišćanskog naroda posle puča u martu.

I juče su bile demonstracije u Banguiju na kojima je najotvorenije pokazano neprijateljstvo prema francuskim vojnicima koji su 5. decembra došli u CAR, da bi, kako je rečeno, zaustavili haos posle puča kada je svrgnula s vlasti predsednik Fransoa Bozize.

Istovremeno Evropska unija je danas zabranila izvoz oružja i slanje plaćenika u CAR, posle nedavne rezolucije Saveta bezbednosti UN kojom se od svih zemalja zahteva da spreče snabdevanje, prodaju i transfer oružja i pratećeg materijala u tu afričku državu.

Francuski predsednik Fransoa Oland prošle sedmice u Briselu je najavio da će EU sledećeg meseca doneti odluku o zajedničkoj operaciji u CAR kao podrška intervenciji francuske vojske.

Ta afrička zemlja, sa 4,6 miliona stanovnika, bogata je zlatom, dijamantima i uranijumom, ali razvoj CAR je izostao zbog višedecenijske nestabilnosti u zemlji i regionu.

Izvor: Blic
Foto: AP - Rebecca Blackwell

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.