Centroafrička Republika: Mirovnjaci pucali na demonstrante, poginula jedna, ranjeno 40 osoba

Vojnici iz Čada koji su deo međunarodnih snaga pod mandatom Ujedinjenih nacija otvorili su vatru na demonstrante u blizini prestoničkog aerodroma pošto su na njih poletele kamenici uz optužbe za saučesništvo sa pobunjenicima koji terorišu stanovništvo, javio je novinar AFP s lica mesta.

Francuzi su brzo intervenisali i evakuisali ranjene, njih oko 40, od kojih su troje u teškom stanju. Oni su prebačeni u hitnu pomoć - objekat organizacije Lekari bez granica na aerodromu u Bangiu, potvrdio je koordinator organizacije Lindis Hurum.

(old_image)

Nekoliko stotina demonstranata, hrišćana okupilo se da bi zatražili odlazak predsednika Mišela Đotodia, bivšeg lidera pobunjenih Seleka koji je postao prvi muslimanski vođa većinskog hrišćanskog naroda posle puča u martu.

I juče su bile demonstracije u Banguiju na kojima je najotvorenije pokazano neprijateljstvo prema francuskim vojnicima koji su 5. decembra došli u CAR, da bi, kako je rečeno, zaustavili haos posle puča kada je svrgnula s vlasti predsednik Fransoa Bozize.

Istovremeno Evropska unija je danas zabranila izvoz oružja i slanje plaćenika u CAR, posle nedavne rezolucije Saveta bezbednosti UN kojom se od svih zemalja zahteva da spreče snabdevanje, prodaju i transfer oružja i pratećeg materijala u tu afričku državu.

Francuski predsednik Fransoa Oland prošle sedmice u Briselu je najavio da će EU sledećeg meseca doneti odluku o zajedničkoj operaciji u CAR kao podrška intervenciji francuske vojske.

Ta afrička zemlja, sa 4,6 miliona stanovnika, bogata je zlatom, dijamantima i uranijumom, ali razvoj CAR je izostao zbog višedecenijske nestabilnosti u zemlji i regionu.

Izvor: Blic
Foto: AP - Rebecca Blackwell

Pogledajte još